Teh Proclamation.

Hati Waja. Tendangan Tanpa Bayang. Syahdan. Sompet. Nostalgia, nostalgia.

Teh Herd.

11 December 2013

Re : Vow

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
I'm re-establishing my vow made earlier this year. Oh, and this. Still a few days left, so many things to tell.

I landed on a planet!

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.


I aimed for the stars, I landed on a planet. For a .08 difference, it's not that far off. But I cried, because I tried.

Alhamdulillah. :)

24 March 2013

Vow.

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Bismillaah!
Starting today, I promise to myself to fix my life for the sake of ALLAH!

via ILoveAllaah.com

14 March 2013

I don't read novels!

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.

'Do you read novels?'

Ha! 

Sometimes I get this question when people here me talking. It's a wonder to them I guess; hearing love advises from a person who has NO experience whatsoever of being married/a couple. I am a bad listener (and a bad storyteller too!), making people repeat themselves just to understand simple matters with not-so-complicated timeline.

Well, the answer is (obviously) the same as the title for this post. I don't. I simply didn't like the 'jiwang-jiwang' sentences with all the 'bahasa lenggok-lenggok'. It's repulsive (to me)! Very nauseating. -_-

So if this kind of thing puts me off, what the heck do I blabber to people when they ask for my point of view? To put it in one word; 'REASONING'. The question from me will always be 'WHY?'. Understanding and relating people actions with their intentions, based solely on perception of others around me. If your statement and action contradicts, then I will overwhelm you like bullet spewing machine-gun firing 500 rounds of questions per minute. Only after you have sincerely told me the truth I can make my decision. This is where 'ACCEPTANCE' enters the fray. I don't think I'm even using the word 'fray' right. Crap.

Summing up my advice; ask the question why, understand the reasoning behind every actions, then acceptance will come to you. Calmness will follow suit.

P/s: No wonder I wrote blogs, this kind of wording will put people to sleep if I spew it in their face. -_-

15 February 2013

Aim for the stars.

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.


It's higher than the moon.

4-flat for the sixth semester? No problem.

That is all. Thank you.

26 January 2013

Look daddy, I'm the queen of the world!

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Fuuhh, fuuuuuuhhh~~

Dah banyak sangat debu. Dulu kata nak update banyak-banyak, tak terupdate blog ini. Haih. Tahun sudah cuma berapa banyak sahaja post. Malu malu tutup muka hik hik hik *pang! hinggap satu pelempang. 

Ehem. Minat menulis dan bercerita itu tetap ada walaupun dah sekian lama, mari lihat bakat itu bagaimana pula? Jadi, berceritalah kita tentang pengembaraan selama 5 hari di merata-rata tempat.

4 Days of Adventure

Untuk hari pertama, mari kita mulakan penjelajahan kita ke Taman Botani, Putrajaya! Nak decide pergi ke sini pon punyalah susah. Sampai dah dalam kereta masih tak dapat nak decide pergi mana lagi. Haduiii.

3/4. Kakwa, Meself, Barakah. Jurugambar Nadia.
Tahukah anda? Gambar ini sangat sukar untuk dicapture dan berposing akibat kecondongan jalan yang melampau. Untuk mengetahui kecondongan jalan ini dengan lebih tepat, silat rujuk gambar di bawah.

Huuaaaaa~~ *bayangkan sound effect orang menjerit nak terjatuh.
Ya, begitu condong jalan  tersebut sampai turun melaluinya terpaksa dalam keadaan berlari-lari. Excited sungguh dia mahu turun, hahaha. Ehem. Mintak maap Kakwa, gurau-gurau sahaja. :) Dua gambar kat atas adalah boleh kata dekat puncak tertinggi yang ada kat Taman Botani. Menara itu sepatutnya (rasa-rasanyalah) untuk tunjuk jam berpandukan matahari, tetapi approximation dia boleh diragui apabila jarak masa adalah seperti Kuala Lumpur dan Islamabad (-3 jam).

Tengah duduk-duduk bersidai dekat kawasan situ adalah sekeluarga tourist yang merangkumi seorang bapa dan dua orang anak gadisnya yang dibawah lingkungan 5-6 tahun kebawah. Mendengar salah seorang kanak-kanak tersebut berteriak keriangan umpama berada dalam kartun Disney, berdasarkan ayat-ayat dan intonasi yang digunakan;

Look daddy, I'm standing on a rock! I'm the queen of the world! Look daddy, I've found treasure!

It's literally an amazing atmosphere. Kalau pejam mata memang ingat sedang tertidur depan TV. Oh sangat tak tahan bila Kakwa selamba sahaja mengulang apa yang kanak-kanak itu katakan dengan full volume. Mesti bapak budak tu pikir apalah masalah kitorang agaknya. Mari gelak guling-guling. If you're reading this (somehow) sir, I would like to apologize for our group misbehavior and childish attitude.  Ada satu tempat dekat kawasan taman ni agak menarik, aq gelarkan tempat tersebut Bukit Darjah 1. Kenapa? Sebab bukitnya memang macam dalam lukisan budak-budak darjah satu. Gambar takda. Sayangya. :(

Move on to the next story!

Masjid Putra @ Masjid Merah, Putrajaya.
Selepas menunaikan solat di Masjid Merah, maka kami pon meneruskan perjalanan ke kompleks membeli belah Alamanda demi mencari sesuap nasi. Selesai santapan, maka kami berjalan-jalan sebentar tanpa tujuan (ada sebenarnya, aq nak survey henset baru) sehinggalah singgah sebentar di kedai telekomunikasi Celcom.

Kami pon mulalah menggatal tangan seperti orang baru kenal teknologi dengan menekan-nekan henset yang terpamer di dalam kedai tersebut. Pertukaran dialog (telah banyak disunting) yang berlaku di kedai itu:-

"Kenapa tak tangkap gambar?" *Sambil tekan-tekan skrin Samsung Galaxy S3.
"Ni rekod video lah."
*Tekan play button. "Ni rekod video lah."
"Die rekod pulak, ingat tangkap gambar tadi." *Delete video.
"Eh? Ada pulak gambar aq." *Mengetongsampahkan gambar pertama.
"Mak aih? Ada lagi. Arghh sudah..." *Kedai dah tutup separuh pagar besi diorang.
"Delete, delete!" *Berusaha keras membuang gambar yang bertimbon-timbon tercapture.
"Nasib baik sempat delete. Kalau tak memang kuar gambar ko dalam iklan Celcom kat TV." *Gelak ramai-ramai!

Memang nasib baek sempat delete. Boleh pulak banyak gambar aq yang teramek. Senyum sorang-sorang dekat skrin, dah lah background biru. Dah macam nak amek gambar passport. Aq rasa lebih dari 5 gambar yang ada dalam enset tu. Kalau tak cek dan teros blah memang wat malu je. Wuwuwuwu. Kemudian kami pulang ke rumah masing-masing, melalui jambatan berwarna-warni seperti berada di Vegas bak kata salah seorang ahli kumpulan kami.

Hari-hari berikutnya...


Perhatian. Penceritaan untuk hari-hari seterusnya tidak diselitkan sekali dengan gambar akibat tiada gambar langsung yang diambil oleh mana-mana kamera enset mahupun AES. Kalau nak berhenti baca, sepatutnya dari atas tadi dah berhenti baca.












Oh? Ada lagi. Cis. Terpaksalah aq tulis jugak.

Aww yiss, teringat dah. Dalam perjalanan pulang dari Putrajaya maka aq pon mengeluarkan jemputan kepada ahli-ahli kumpulan untuk ikut sekali ke majlis perkahwinan sepasang ahli silat di Yong Peng, Johor. Majlis di sebelah pihak alphamale, disebelah perempuan punya resepsi terlepas pula haritu atas hal-hal yang tidak dapat dielakkan jadi terjah mesti terjah. Maka hanya Kakwa dan Nadia sahaja yang dapat memenuhi jemputan tersebut, kerana Bara mempunyai exam pada kelusaan harinya. Betul ke bahasa tu? Entah. Kawan silat serumah, Ater, tak dapat pergi akibat kedemaman. Cis. Marah ni, marah.

Yang dari Kedah pernah ke Johor sekali saja, yang dari Kolumpur tak pernah. Maka menjadi tugas aq sebagai rakyat Johor yang berbangga menjadi pemandu pelancong kepada mereka sempena dengan lawatan yang penuh bersejarah ini.

Malunya ah tak tau kat mana tempat majlis tu. Wuwuwuwu. Ehem. Jumpa jugak akhirnya setelah malu bertanya sesat jalan kepada salah seorang pekedai di kawasan berhampiran. "Bukan dekat sini tau. Ada 5 batu lagi. Nanti you nampak itu batu besar tepi jalan. Itu Lam Lee." Begitulah lebih kurang deskripsi tentang arah yang harus aq tujui demi mencapai destinasi. Alhamdulillah, senang sahaja jumpa tempatnya. Tahniah kepada pasangan Siti Faridah dan Amirrudin. :)

Kemudian aq pon memandu pulang ke rumah aq di Batu Pahat dengan membawa dua orang pelancong pergi melihat BANDAR Batu Pahat. Oooops, perjalanan hanya terhenti setakat di rumah aq di PEKAN Parit Raja. Alahai, takda apa nak tunjuk-tunjuk dekat kamu berdua. Sedey sahaja. Nanges2 :'( Tak pasal-pasal mereka berdua berjumpa dengan keluarga aq. Harharhar. Berehat sekejap (menunggu hujan reda kononnya) dan meneruskan perjalanan pulang ke Shah Alam sekitar jam 6 petang.

Dekat highway senja-senja tak pasal-pasal ada orang buat aq MELETUP! Ah! Bongeks. Malas nak cerita. Tak hepi. SKIP!!!!!!

Terus ke R&R Ayer Keroh(? atau Seremban? Lupa pulak -.-'') untuk bersolat dan makan malam. Maka seperti biasa gosip tetap gosip, membuka cerita kelakar-kelakar tentang hati dan perasaan. Ah geli, GELI (akibat menggunakan perkataan hati dan perasaan. Abes da tak tau nak letak apa -.-)! Tetttt! Tak boleh bagi tahu. Privasi. Hihihi. Tampo kang mati gak.

Hari berikutnya menolong Kakwa berpindah rumah dari kolej ke luar. Dah nak masuk sem akhir, jadi terpaksalah duduk luar. Takpa, aq da janji aq tolong pindah kalau dia ikut gi ke Johor semalamnya. Tunai tetap tunai. Janji YAZID BURGER pon nak tunaikan jugak, tapi sayangnya satu bangunan takda elektrik. Apakehal la. Takpa, takpa. Sem depan awal-awal sem kita cuba lagi.

Tetap mahu belanja jugak, maka pergilah ke kedai Amin Thai warna putih sebab Kakwa tak suka kedai Amin Thai warna kuning. Huahuahua. Dok tunggu makanan dan sambil makan, apa lagi gosip la. Topik pada malam ini adalah tentang ini dan ini. Bila Don (kawan dari part 1 diploma sampai la sekarang, rakan sepersilatan jugak) sampai maka topik pon beralih kepada persilatan. Biasa lah bercerita benda-benda kenangan-kenangan lama kalau dekat Segamat dulu, dah macam orang tua pulak.

Hari KEEMPAT. Katanya (lah) yang aq nak gerak pagi konon. Tido pukul 3 pagi memang harapan la nak gerak pukul 10 pagi. Akhirnya bertolak pukul 12 juga. Teringat bas Kakwa pukul 1 tengahari maka tergerak hati tanyalah dah balik lom. BELOM! Maka aq pon amek la dia hantar ke stesen bas. Amek-kau-bad bas boleh bergerak on-time pulak. Aiyoyoyo. Kesian Kakwa sorang ni, maka kami memulakan perjalanan ke Hentian Duta kerana konduktor bas tersebut calling calling suruh naik kat Pudu atau Duta sebab diorang baruuuuuu je bergerak. Alhamdulillah dapat la jugak dia naik bas kat sana. Kelakor-kelakor je rasanya. Hahaha.

Dah nak sampai ke penghujung rancangan dah. Ooopss kejap kejap. Dalam perjalanan pulang ke Johor lepas drop Kakwa aq berhenti ke RnR Seremban sebab keletihan dan nak jamak solat. Baru tarek handbrake, peluk bantal, tetibe ada satu malaon ni berdiri sebelah kereta aq dan flashing flashing Samsung Note dekat aq. Pigi tuuuuuuttt la wehh. Jangan harap aq nak bukak pintu kereta. Aq turun handbrake dan terus belah. Hati-hati ye tuan-tuan dan puan-puan. Itu adalah taktik-taktik penjenayah untuk melakukan kerja jahat mereka. Tak jual barang curik, diorang buat macamtu agar korang turun kereta dan diorang nak rompak. Tapi alhamdulillah aq dapat sampai ke rumah tercinta dengan selamat selepas meneruskan perjalanan. Tak berani pulak nak berhenti kat RnR yang lain, ye la barang dalam kereta penuh dengan desktop niaya je kalau orang pecah. Dah masok Johor barulah aq lega sikit.

Huuuuuu... maka abislah penceritaan aq pada kali ini. Banyak jugak la rupanya aq tulis? Ada ke yang berjaya sampai ke hujung ni? Mesti bosan ek? Tahniah la kepada anda. Sudi jugak nak baca.

Lain kali ada cerita-cerita menarik aq kongsi lah ye. Pinky promise? Hohoho.
Ehem. Adios. Salam...

11 January 2013

Oh, hey...!

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
The header is updated. :o

p/s: Always with the fedora, eh? ;)

04 January 2013

I miss you...

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
[cont.] blogging. :)

I want to write, I want to blog~!
I'll make 2013 a blogging year~!