Teh Proclamation.

Hati Waja. Tendangan Tanpa Bayang. Syahdan. Sompet. Nostalgia, nostalgia.

Teh Herd.

29 May 2011

Berhenti Update Blog.

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ok, cukup 400 characters. Tengok sekali imbas dekat FB biar korang nampak garis putus-putus je. Berhenti guna RSS Feed jap, jadi posting lepas ni dah tak keluar dekat Fesbuk dah. This will be the last post you'll see on FB for the time being.

Sori kalau posting bulan ni banyak yang macam BS, ada problem sikit kat dunia nyata so aq amek masa nak sort some things out. Hope you guys/gals don't mind. :)

[edit] Sape yang cube gi blog contracity aq? aq da lama la tutup..........

28 May 2011

Oh, maaf.

In 3 characters 
1 orang tak puas hati.
Terkena balik 'insomnia' dalam 2 minggu ni. Jadi tajuk posting yang hari tu kata nak tulis sengaja ditangguhkan. Takda mood. Kepala tengah tak betul, sebab tu terkeluar posting yang ini. Jadi maaflah ye.

27 May 2011

My Little Pony............wut?

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Rainbow Dash! Awww~~!
Okay ini dah tahap ridiculous.Tak pasal-pasal aq bole terjebak tengok cite My Little Pony - Friendship Is Magic. Season 1 je dah dekat 20GB. Dang!

Arghhhh~~~~!
Can't...... stop..... watching.......
Soooooooooo............
Cuuuuuuteeeeeee....................
BAWWWWW~~~!
<3 <3 <3

p/s : there goes my manliness.

Poison and Cure.

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
You poison yet you cure.
Isn't it ironic that I need you to be my savior?

25 May 2011

CM oh CM...

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Enam Jagoan Bawa Cabaran PSSCM
11/05/2011
(Kosmo! 11 Mei 2011 ms 12) Oleh BASIR ABU BAKAR HULU SELANGOR - Seramai enam jaguh silat Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia (PSSCM) akan menyertai Kejohanan Seni Silat Warisan Malaysia di Universiti Teknologi Petronas (UTP), Perak pada 11 Jun ini. Ketua Penerangan PSSCM, Rosman Mat Deli berka [ ... ]

-----------------------

Tak taulah den nak kata apo.

Flat 4 Tingkat & ANC

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Result UiTM dah dapat kat email. Dah boleh kata official jugaklah aq berjaya abes diploma. Alhamdulillah.

Ah so many many many memories, some good, some baaaad. Sayangnye tajuk posting kali nih dua-dua pon tak tercapai. Lebih-lebih lagi yang ANC tuh. Dulu-dulu ada janji dengan someone dear to me untuk cuba dapatkan, but crushed by the result of 2nd semester. Though rasenye kamu pon tak pandang berat apa yang saya cakap dulu, tapi saya cuba jugak pegang. Tak dapat diploma, masa ijazah nanti saya cuba lagi. Walaupun saya rasa kamu dah tak ingat dah pon siapa saya lagi. Haha. :) Tengok gambar kamu dah convo, jadi tahniahlah saya ucapkan dalam diam. And thanks jugak dulu sudi ajar saya dulu, kalau tak kerana kamu tolong tak merasa saya anugerah dekan. Ok cukuplah sampai sini, sebab hampir 100% kamu takkan baca apa yang saya tulis kat sini. Kalau terbaca pon kamu tak tahu saya tengah bercakap pasal siapa. End of story.

So posting lepas nih aq akan recap kenangan aq diploma dulu, yang best-best je lah, yang tak best takyah citer. Aq pon malas nak ingat benda-benda tak best nih. Jadi lepas nih akan ada posting TUJUH(7) episod, aq ceritakan balik pengalaman aq sebagai seorang pelajar di UiTM Segamat. Sebab lepas nih memang KONFEM tak sambung balik belajar kat Segamat. Maybe sambung mengajar. Hahaha.

24 May 2011

Assassins of Kings

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Geralt of Rivia
I'm overly HYPED!!! for this particular game.
IDGAF that it's gonna cost me $129.99, I'm saving up money to buy the Collectors Edition.
:3

Wow, programming CALCULUS.

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
WOW! Ini memang OMG material lah. Take my best and favorite subject, and combine it with my worst and least favorite. Orang kata, bukan aq kata, memang recipe for disaster lah. Orang kata. ORANG. Aq bukan orang, lebih kepada orang-orang. Sebelom ni memang bertahun-tahun lah aq dok membebel apalah guna calculus dalam majoring aq (guess what?). Merengek je kerja nya sampai orang lain pon dah bernanah telinga diorang, kalau yang dah memang bernanah tu nanah diorang pon bernanah lagi sekali lagi.

Dan dan dan dandanan sebenarnya aq dah lama tau mana nak apply, cuma time aq diploma DULU benda ni langsung tak dititik-mahupun-dinoktah-apatah-lagi-dikoma-beratkan oleh para pengajar. Bukan salah mereka, salahkan mereka yang merangka pelan pengajian. Er jangan lah. Dan dengan apa yang tengah aq belajar sekarang nih memang jelas ternyata sangkaan aq memang bukan sangkaan semata-mata, its PROVEN. As in YES saya tak percaya(lah sangat) yang saya menggunakan CALCULUS dalam pengaturcaraan. Pengaturcaraan. Pftt tak boleh blah ayat skema.

Walaupun dulu saya agak...takyah nak hipokrit. SANGAT menyampah dengan Calculus disebabkan kamulah saya punya pointer turun giler-giler sampai kena 5 semester amek subjek ni, orang laen 3 je. Tetapi sekarang saya terpaksa cakap saya SAYANG/SUKA/CINTA Calculus demi tidak membadikan diri saya apabila menyambung ijazah nanti. Perasaan ini tidak ada kena mengena dengan posting sebelum ini, itu lain. Yang ini terpaksa senyum. Hikhikhik. Chiow.

23 May 2011

Tersenyum!

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Can't...

stop...

smiling...
 
It's official.
 
I'm in LOVE!
 
:)

p/s : inb4misconception

22 May 2011

XNA Game Development

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Clicky clicky

So yesterday I've started my venture on game dev. using Microsoft XNA framework, 'speaking' in the C# lang. And I've only one thing on my mind to say, DANGFREAKIN'NAMMIT!!! Lol no no no, I'm not turning hulk and RAGEEEEEE!!!!-ing for no apparent reason. It's just that I'm mad at myself for not learning and venturing into it sooner, rather than later.

As I've told some of my friend IRL, the purpose I study in comp.sci. is for me to learn game development, primarily if possible, in C++ and DirectX. Yup, so I did learn a little bit of C++ and more on JAVA. But one thing doesn't suit me, as later I found out, they teach those languages more for the use in SYSTEM development. And I'm NOT saying what I've learned was garbage, no, very far from that. It's just that I'm more interested in the creative aspect of programming, something that I can show my (un)creativity. For years I've thirst for this type of knowledge, and I'm talking 15+ years, reading books that its contents doesn't seem to stay very long in my brain.

Most of the problems that got me stuck from doing any sort of game development in pure self-programming, gone with the magic that is XNA. I've looked and tried to follow many tutorials on the Net about C++ graphics drawing, even a single line to me would be suffice. But f*ck, every time I tried I'm always stuck in this one particular stuff, handling graphic buffers and updating the graphic canvas for every frame so that it won't get wiped when another image is drawn on top of it. And I couldn't even get to write a program that reads keyboard input damnit! But with XNA as this bullsh1t disappeared in like, 3 hours only. As of now I've managed to draw multiple layered images, get keyboard AND XBOX360 CONTROLLER input to move an object on the screen. Pfft, I've even manage to snuck in TOUCH input.

Now this post almost turn into a rant, and I doubt anyone would like to 'hear' me ranting. All I'm saying is, XNA is like a GODSEND to me. Microsoft has been very helpful in posting many easy-to-follow tutorials, that covers many aspect of game dev. XNA is VERY EASY to learn, and I doubt it will be difficult to master. Now if only I didn't suck in drawing art assets for my game, anyone feels like contributing their work to me? CONCEPT ARTIST NEEDED!!! Hahaha.

21 May 2011

Macam pizza hangus.

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Pizza HAWT.
Disebabkan malam ini tak dapat dibuai mimpi indah setelah cubaan berjam-jamb(ban), mestilah perut berkeroncong. Haish, ziarah peti mayat sejuk nengok ade la spageti tak abes time dinner tadi. Gi la panaskan kat dapur dengan kadar api yang kecil sambil membazir air kecil di tandas awam yang berdekatan. Sesudah itu pergilah memunggah bahan makanan di dalam kuali tersebut ke dalam sebuah mangkuk yang tidak seberapa besar mahupun kecil.

Time untuk cube rase!

Perghh terbaek memang rase di macam pizza yang over burnt. Sape soh ko tibai gak spageti yang kualinya ko tengok memang dah siap sedia hitam. Nampak berbenor orang bujang pemalas nak masak bende dah hangit pon tibai gak.

Ah teroskan melantak. Chiow.

20 May 2011

Dalam Mood Lanun

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.

So aq menukar mascot sekejap. Curik Dubmood nyer topi ngan smiley. Pirate of the 1911 seas,
YARRRR!!!!

19 May 2011

Yarrr!!!

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
 
Teruja lak tengok PotC : On Stranger Tides tadi.. Pasni akan lama cuti wayang, income lom masyuk. Sape tak tengok lagi Jack Sparrow nyer movie yang baru nih, ko pegi sekarang!

Sesaje post gamba pirate kecik nih. Sape online pirates tau lah ni gamba ape.
Pirate (razor1911) mode : YARRRRR!!!!!! Avast ye landlubbers!
Tu je nak post. Chiow.

15 May 2011

July/September

In 3 characters 
4 orang tak puas hati.
Apakah?

Tarikh pentingkah?

Nak kata penting itu tidak jugalah.

Ini pasal perenggan terakhir post inilah, bukan inalillah.

Kalau tak nak baca balik nanti kalau tidak faham ikut suka hati kamulah.

Ok kenapa sudah buang tebiat tulis perenggan dah macam piramid tak cukup sifat hah?

Biasa intro memang aq tak pernah bagi pembayang yang betul-betul pasal tajuk yang aq nak tulis, buang masa korang baca penat-penat tak dapat apa. Aq memang suka wat camtu oh [heart] [heart] [heart]. So aq anggap korang da tau tajuk ni pasal apa, jadi cukuplah sampai sini sahaja pertemuan kita pada kali ini. Eh giler.

Aq nak bercakap(?) pasal fasa kedua blog ni, untuk tahun ni. Dah abes diploma, jadi terpaksa la tunggu berbulan-bulan untuk tunggu intake degree. Bila? Same ade bulan July atau September. Jadi fasa kedua yang aq maksudkan ialah dari bulan May sampailah intake degree tersebut. TERsebut. Tak sengaja.

Apa yang aq nak mengarot sepanjang fasa kali nih?

Disebabkan aq jadi PROGRAMMER FREELANCER je sekarang tanpa berkeinginan untuk berkerja dalam bidang pekerjaan yang tidak menggunakan kepakaran(lah sangat) dalam bidang sci.comp., jadi mestilah aq nak promote diri aq dulu. Rate perkhidmatan berdasarkan scale projek yang korang outsourcekan. Lagi kecik maka lagi lah murah. Berminat tinggalkan email tok aq kontek kat comments.

Disebabkan tidak berminat untuk bekerja, jadi aq amek inisiatif untuk belajar knowledge baru, terutama sekali yang berkaitan dengan program degree yang aq akan sambung. Apakah ilmu tersebut? Aq akan belajar Visual C++, C# dan XNA nyer programming. So kebanyakkan posting akan banyak sangkut paut dengan projek yang aq develop, lebih-lebih lagi pasal XNA. Jangan risau, tak bosan macam system yang aq wat time practical. Projek nih insyaAllah lebih colorful weeweeeee~~~! and more to the creative side.

But dalam sebulan ni mungkin tak banyak sangat posting pasal projek aq, as aq baru belajar so korang takkan nampak progres sangat. So akan lebih banyak posting mengarot dan imbas kembali kenangan aq time diploma, dari part 1 sampailah part 6. Yang ni insyaAllah banyak benda best yang aq akan open, yang berapa kerat je orang tau. Tapi gerenti kalau aq post pon tetap berapa kerat je yang tau, sebab bukan ade orang bace pon blog aq. Wakakakakaka.

Okeh, icunxtp0st. Salam.

14 May 2011

May, Friday the 13th

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Turns out Blogger went down yesterday, just as I 'happened' to have some minor jabbering to do. And they took down posts posted on FRIDAY THE 13TH. Coincidence be damned, that's B-movie material right there. Some men-killing-monster shaite took down all blog posts by teenagers, and now they all wept their misery to their horrible death.

Jason Voorhees, the iconic(?) killer behind Friday The 13th movies
There's more to lucky number 13 than just some random killer, which WAS massacre, on a national level.

Yup, May 13th 1969. Malaysians who don't have a clue about this sacred date, take this opportunity to slap your damn ugly faces minimum 3 times just for a wake up call. Consider yourself the epitome of an uncaring citizen, who doesn't deserve to live in MY country.


Let us take this moment to remind ourselves how lucky we are to live in a harmony state as of today, and bear and the back of our mind of what would happen if any one of us tried to stir up racial tension in our country.

Let there be peace, not war.

Aktif bloking, tak aktif Fesbuk

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Aaahh~~~ blogging. Dua minggu lebih rasenye tak hapdet blog (tak termasuk previous entry sebelom ni). Takde hye dear! nak tulis pasal hape. Hoke tipu, haritu kata nak tulis pasal presentation praktikal 28/4 lepas. Tapi kalu aq tulis pasal mende tu mesti korang kroooihhhh-kroooihhhhh-krooiihhhhhhhhhhhhhhh drooling kat lantai sampai makcik cleaner kene letak caution - wet floor sign.

Hurraaah!
Jadi sebab tu aq mulakan balik berokking (pelat nippon) dengan announcement nih huh gasp!

From 11th of the Fifth, main pukul taram je letak date camtu. Mula dari  12.00 A.M.11 May 2011 sampailah tarikh yang diberitahu kelak, aq sorok balik dari Fesbuk untuk seketika. Probably around September baru aq muncul balik kat Fesbuk. Nape? Sesaje ngade-ngade. Bole je korang tak keep-in-contact dengan aq dari bulan November 2010 sampailah pertengahan April 2011. Brape lame tuh, dekat 6 bulan. Yang carik aq pon budak-budak silat je, tau je diorang no tepon aq. Agaknye yang laen format diorg nye henset. Agaknye. But watever, since memang aq da pon bagitau yang aq akan FULLY ACTIVE huhahuha bila start degree nanti. Nak aq ade balik awal? Pfft, yela tu. Kalu seriyes, then doakan aq dapat tawaran bulan July, insyaAllah aq bukak balik Fesbuk lagi awal.

So bermulalah fasa ke-2 blog nih untuk tahun nih. Fasa ape? Next posting aq cite.