Teh Proclamation.

Hati Waja. Tendangan Tanpa Bayang. Syahdan. Sompet. Nostalgia, nostalgia.

Teh Herd.

03 March 2011

Ijazah dan masa depan [part 1]

In 3 characters 
Semuanye sebab aq baru beli slip kemasukan ijazah tadi. Hohoho.

Kalau tengok dari tajuk post, mestilah korang dah boleh agak apa yang aq akan buat lepas abes dip. Ade beberape kawan se-batch aq yang plan tak nak sambung, nak terus kerja, dan ade jugak beberapa yang dah rancang untuk settle down @ berumahtangga. Ketiga-tiga tu bukan dalam pilihan aq, lagi-lagi yang terakhir. Satu kepastian is aq memang plan untuk lanjutkan usia pelajaran bila aq graduate dip. Jadi jom berbual pasal benda-benda ni.

(WARNING! Korang mungkin akan tetido tengah jalan, ZZzzzZzzz, sebab post ni takde la lawak)

Taknak sambung belajar?

Err... aq taknak duduk rumah panjat pokok kelapa. No offense.

Nak terus kerja?

Some maybe tertarik dengan duit yang diorang dah pernah rasa time kerja part time dulu / praktikal sekarang. Aq rase aq masih sangat muda to take a step into the world of professional and having a steady career. Zaman belajar aq masih belum abes, my ground is still very shaky for me to consider this option. Biarlah aq tambah dulu ilmu yang cetek ni.

Kawen? 

Aq sebeno  nye rase nak gelak bila bincang pasal hal ni. This year I'm only turning 21, bagi aq TERSANGAT2 MUDA dan TAK MATURE lagi untuk aq mulakan keluarga sendiri. Aq tak perkecil atau rendah-rendahkan kawan-kawan aq yang dah plan nak kahwin, bahkan aq support diorang sebab dah bersedia untuk langkah ke alam rumahtangga. Tetapi aq ni LELAKI. Sooner or later aq (insyaAllah) akan jadi suami dan ayah. Both are gonna be REALLY BIG responsibilities. Aq consider diri aq masih tak matang lagi. 

Bukan stakat diri sendiri, isteri dengan anak aq kene tanggung. Aq tak nak bagi half-a$$ed life and love to them. Biarlah kalau aq bekawen, sekurang-kurangye isteri aq boleh hidup senang. I'm not gonna promise her happiness out of nowhere. Dah jadi trend sekarang pasangan muda kawen sehari dah bercerai esoknye. Kalau kaji balik kadang2 diorang terpedaya dengan angan2 kosong sebelum kawen. Your life is not going to bloom just because of love and promises that you both make to each other. Unless you're both ready to make a commitment and accept your responsibilties, then you're walking into a door of inevitable disasters.

Alasan sebenonye sebab takde calon hahaha.

Last but not least... SAMBUNG IJAZAH!

Kite cakap pasal ni kat post satu lagi.

Adios, assalam.

[part 2] 

No comments: