Teh Proclamation.

Hati Waja. Tendangan Tanpa Bayang. Syahdan. Sompet. Nostalgia, nostalgia.

Teh Herd.

31 January 2011

'Kawan' Aq...

In 3 characters 
1 orang tak puas hati.
Sila kira berape banyak point yang kene! Tak kesah la laki ke perempuan!

'Kawan' aq... bersama aq senang dan susah, bila aq senang dan bila dia susah
'Kawan' aq... suka tanya khabar aq, sebab nak tau aq sehat tak untuk tolong die
'Kawan' aq... anggap kitorang rapat giler, jadi rase tak cakap time kaseh pon takpe
'Kawan' aq... layan aq baik gile, selalunya bile aq ade sesuatu untuk die
'Kawan' aq... cakapnye indah selalu, bile perlukan pertolongan dari aq memang mendayu-dayu
'Kawan' aq... selalu puji aq hensem, sebab duit aq memang hensem
'Kawan' aq... poketnye selalu berlubang, terutama bile keluar makan dengan kitorang
'Kawan' aq... basah lidahnya memuji aq, biasanya time dompet die kering
'Kawan' aq... hensetnye selalu takde kedit, terutama bile aq yg text
'Kawan' aq... hensetnye selalu mati, lagi-lagi bila aq kat luar ade emergency
'Kawan' aq... tayar ketenye selalu pancit, tiap kali bila aq yg nak jadi driver atau penumpangnye
'Kawan' aq... kuncinye selalu hilang, lagi kerap bile kete aq rosak atau takde minyak
'Kawan' aq... suka guna 'public transport', lagi-lagi sebab kete aq teksi tak bermeter
'Kawan' aq... suka promote aq jadi ketua, sebab bile projek tak jalan aq lah tukang buat kerja
'Kawan' aq... selalu buat kerja macam tak pandai, tak kesah walaupun projek tergadai
'Kawan' aq... suka jadi office boy/girl tok group, sebab buat kerja sikit tapi markah gerenti meletup
'Kawan' aq... kene pastikan aq pandai tak terperi, sebab keje die takkan berjalan sendiri
'Kawan' aq... rajin hafal no matrik aq, sebab nanti senang nak compare sape lagi bodoh die ke aq
'Kawan' aq... memang dengar nasihat, sebab die selalu pakai balik kenyataan dari aq
'Kawan' aq... kuat study, selalu kejutkan aq pukul 3 pagi untuk study same-same keje die
'Kawan' aq... fikir suara dia sedap, jadi boleh cakap ape sahaje dengan biadap
'Kawan' aq... tak suka menunjuk die golongan terpelajar, sebab itu die merendahkan diri dengan berkurang ajar

'Kawan' aq... baru je proved kan point aq, kalau tak ngak mungkin aq dan orang laen nampak macam tu

'Kawan' aq...
suka naik kuda, lagi-lagi bila nama kuda tu...
AKU!!!

28 January 2011

My Facebook hiatus...

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
What the F?
Ceh, dah macam pelukis manga terkemuka boleh main 'hiatus hiatus' pulak. Kurang kurang nye diorang hiatus cari idea, yang aq ni saje ngade ngade oh-boleh-tak-jadikan-alasan-berhenti-sekejap-nak-cari-idea-untuk-tulis-ape-kat-status. Rasenye dah 2 half-moon tak update/comment apape kat FB. Last comment published was on 13th Nov 2010. Wah lame sudah tahniah tahniah aq dah proved kat dunia ni bahawa aq boleh hidup tanpa mengaktifkan diri di FB. Apa suda jadi dekat sume orang aq LANGSUNG tak tahu. Hari tu tuka profile pic kejap tibe tibe tengok eh eh profile suda tuka baru la. Tak lawa langsung.

Setelah breakup dengan si 'S' Rabu lepas makin ber++lah alasan untuk tidak meng-online-kan diri di FB tapi boleh je meng-online-kan diri dekat blog nih walaupun tau tulis panjang panjang baca baca gelak sendiri. Omaigourd the so the very the pathetic. Tu pon nasib baek ade orang baru nak stalk blog aq yang walubagemanopown aq tetap wat wat cool je bebeh padahal hidung kembang tak kempis kempis teruja giler sebab ade follower baru ingat nak panggil Buletin Utama wat liputan khas eh tak payah tak payah.

Tak tau nak tulis ape bende yang kelako pasal gambo ni.
Aq rase perenggan kedua tadi takde kene mengena dengan FB pon. Ah tak kesah biar je malas nak padam lagi baik tulis panjang panjang explain kat orang yang bace. Penat kot nak tekan backspace lama lama (rasenye dulu macam penah gune ayat sama maksud...) Tengok aq berjaya lagi buat korang bace satu lagi perenggan yang takde kene mengena dengan FB yes yes yes!

Random, tapi ade menggambarkan sikit la prasaan aq
Aritu ade la sorang girl ni tanye nape lame tak on FB, bosan sebab asek asek die ni je yang komen apape status atau gamba kalau tak dulu aq je yang sebok sebok bile tekan refresh kat browser selang seminit ade je kenyataan dari aq yang tertera menyakitkan hati orang laen. Dak tu kate bosan aq tak komen  haha ade gak orang miss aq kat dunia online nih oh terharunya (SANGAT... tapi langsung tak miss pon kat dunia nyata sebab hampir setiap minggu jumpe). Bagi menjawab soalan die, aq cakap la tengah berehat kejap, naik degree nanti sambung la balik. Tup tup rupenye degree naek bulan 9 da. So aq masih ade lagi lebih kurang 8 moon sebelum aq aktif balik.

Psstt psstt 1st thing yang aq wat bile datang opis ialah bukak email and check ade tak orang tak gambo aq. Kalu ade memang terus aq untagged. Jadi sebenarnye aq online gak FB TAPI dalam seminit dua je. Saje sorok muke terkini kat diorang diorang yang takkan berjumpe face2face kecuali time presentation practical nanti which is around May. So dah terjawab kenape? Tak terjawab lantak korang.

Tengah tulis cepat cepat sebab dah pukul lima nak balik awal nanti dapat balik ke pangkuan katil dan bantal kesayangan oh sedapnye tido. Last skali, kalu korang suruh aq update status FB sekarang aq tau aq nak tulis ape,

'Mintak sape2 tolong tumbuk rahang kiri aq sekarang sebab dah 3 hari stuck tak ley bukak mulut. Wuwuwu aq tak dapat nak makan bende keras2!!! Sedey+1'

Okeh chiow bebeh, salam... See you next week muah muah flying kiss + flying kick skali.

p/s : Orang ajak pegi Penjara Kluang malam ni, lepak lepak dengan banduan. Ok tipu ade makan makan, dengan banduan. Ok tipu lagi tapi memang ade makan makan kat penjara. Malas nak makan kat hotel kelas tinggi (tiba tiba teringat satu peristiwa yang tak nak ingat taon lepas). Nak gi ke taknak ek?

26 January 2011

Vizi

In 3 characters 
4 orang tak puas hati.
Prince of Persia nyer vizier. Yang game, bukan yang movie.
Selepas aq post entry ni pagi hari Jumaat lepas, zap zap zap oh betimbon keje masok untuk aq pas abes smayang Jumaat petang tu gak. Bak kate omputeh 'be careful of what you wish for'. So aq semakin jadi vizier and vizier that aq akan semakin kurang mase nak menghapdet block nih. And I said to myself............ what theheckareyoudoinggetbacktowork! Unless...............korang nak bayarkan bil TMNet aq. Just saying.

Adobe Vs Adopt

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Pronunciation-nazi is in the house!
I noticed that most of my friends and so called 'friends' pronounced the word 'Adobe' into something that sounds like 'a-dob' or 'adopt'. Let's take a tiny weeny bit of our time and learn to pronounce it correctly eh people? Go here, and click listen. If you need further proof just listen to any youtube vids and hear how the Americans/Brits pronounce it.

It's pronounced as A-DOE-BEE.

It's easier on the tounge too! Sorry, just being a troll here. I'll leave it to you guys and gals whether you want to change your pronunciation or just let it be. It's just a the-more-you-know.

24 January 2011

[Sarcasm]

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Ucap tahniah kat diri sendiri sebab dah jadi salah seorang daripada golongan stereotype yang dilabelkan sebagai 'pekerja kerajaan'. "Tepuk tepuk tepuk"

Ni bukan scam.


Korang mesti pernah kene tag dekat FB kan, kat gamba duit yang bekepul-kepul yang kalau dapat entah berape keturunan pon tak habis pakai kan? Kat gamba tu mesti ade ayat pancing "Jana Pendapatan Dengan berFaceBook!". Pecayelah kat aq, itu bukannya scam, all those claims are real indeed. Datang tempat kerja aq and I'll show you how possible it is. Tak limited kat FaceBook je, malah sambil blogging, berforum, forex or whatever aktiviti lah you name it. IT IS F*C***G POSSIBLE.

Syaratnye? Korang mesti bekeje bawah sektor awam. Ni syarat utama yang WAJIB korang ade. Pekerja swasta? Sorry tak layak, korang ade banyak kerja laen yang boleh/kene buat. Yang paling penting, HOW???
  • Setiap hari waktu bekerja datang cam biase, punch la attendance korang seberape lambat yang mungkin (tak puas hati sebab pagi tadi aq baru nak punch tak pasal2 mesin tu decide to play a prank on me and start kuarkan lagu secare mengejut. Kad tunjuk kol 8.01, talk about being in-your-face).
  • Masok la ofis and bukak pc/notebook korang.
  • Sementara tunggu Windows tu boot masok lepak2 dulu dengan co-workers, gosip2 dulu yaww.
  • Go back to your pc and start browsing your favorite sites
  • Minum pagi
  • Sambung balik online SAMBIL buat keje yang bos suruh sikit2
  • Rehat dan ulang balik point kat atas
  • Balik
Ha, camtu la secare ringkas korang jana pendapatan secare berfacebook. Kepada yang tertanye2 ape sebenarnye aq nak cakap,

KORANG DIBAYAR UNTUK KORANG WUJUD KAT OFIS DAN SLACK-OFF

Nape aq wat post ni? Hari ni dah masok minggu ke-4 aq praktikal (tanpa gaji). Boleh kire berape jam sangat yang aq actually BUAT KERJA. Satu perkara yang aq sangat BENCI ialah kene datang satu tempat tapi TAKDE APE LANGSUNG NAK BUAT. Dulu time dip. part 1 ade gak la aq mengamok kat sorang classmate aq ni yang panggil sume orang selame beberape malam KONONNYE nak practice tok persembahan time jamuan tapi last2 bile kitorang datang die buat kerenah sendiri (last2 aq dengan muke yang tak tau malu selambe je amek mike dan nyanyi lagu raya yang aq bole telupe lirik sebab langsung tak rehearsal bile time jamuan. Rase2nye ade kot video tu lagi, nanti cek and upload)

1st week aq maybe OK lagi, yelakan, pikir2 tengah baru lagi nak sesuaikan dengan working environment dan ade la gak aq wat database. 2nd week aq still accept lagi sebab tak pasal2 ofis aq kene renovate so sume orang busy kemas2. 3rd week aq da mule nak berapi sikit, tapi still maintain cool sebab supervisor cuti belajar 2 hari and ade satu hari cuti. + hari Jumaat di-demo-kan dengan powerbuilder. 4th week a.k.a. today? I'M LITERALLY PISSED OFF. Mungkin sebab diberapikan dengan tido aq yang tak betol2 lagi da masok sebulan ni. Sebab nak sedapkan hati, maka aq tulislah MUNGKIN.

Cakap terus terang, aq ade banyak lagi care tok aq buang mase dari lepak takde keje kat sini. Baek aq sambung tido aq kat rumah, tak pon main game ke hape ke. Memang la aq ni suke gak online tapi bile tu je benda yang aq bole buat dan jadi terpakse maka hilanglah segale enjoyment aq. Ni aq dah terpikir nak menari vogel kat atas meja ni alang2 nak hilangkan ketensionan dan kebusanan tahap gaban. Memang terliur geboi2 tengok ewwww. Tapi pikir balik takpelah nanti tak pasal2 editor pureiboi carik aq shoot front cover. Tak pasal2 betuka profesyen from programmer to pr0n0grammer. Buat bazir sijil je.

Ok ok cukuplah aq nyer RAGE!!IAMTHEINCREDIBLEHULK!!!WARGGHHH!! untuk pagi ni. Dah2, korang sambung la korang nyer hal masing2. Abaikan je aq nih.

21 January 2011

Takde tujuan

In 3 characters 
1 orang tak puas hati.
Internet connection dah kene terminate. Sob sob. Mungkin dah sampai masanye untuk aq kembali menjadi hardcorez!! gamer di setiap masa yang terluang, terutama sekali weekends kat rumah. I [heart] it <33333! Kalau tak mestilah giler kebosanan dok rumah apabila aktiviti sepanjang masa hanyelah mengangkang dalam keadaan tertonggeng atas katil, dengan cubaan entah kali keberapa cuba melelapkan mata tapi hampeh.

So kelmarin baru pegi majlis makan, orang jemput mestilah pegi walaupun giler vavi kepenatan aritu tapi takpe kite terjah ala2 Nas Ahmad yang tak tau malu tu, suka2 terjah rumah orang pastu sebok tengok dapur ngan jamban orang. Kalu boleh nak bukak almari orang yang penuh dengan seluar luar dan dalam eh ape aq merepek ney ok back on topic bebeh. Nak tau lebih lanjut ko tanyelah orang yang terlibat.

Time otw balik smalam ade la satu kedai makan tengah jalan nih pasang kain rentang besar2, kononnye nak promote specialty tempat aq bermaustatin dengan menulis sebesar2 umat dengan red spray paint,

Pastu jual kat Labis. Terbaek.
kalau ejaan pon salah ko agak2 masakan die same ke macam ori punya? I highly doubt it.

Last but not least,

yes yes yes alhamdulillah tinggal 2 hari je lagi nanti genaplah 30 hari. 30 hari ape? Biorlah beberape kerat orang je yang tau. Yang tak tau tapi nak tau sila tinggalkan email korang siap dengan password skali kat bahagian comments.

Automatic post by spambot at 9.00PM Jan 21 2011.
Random automated message generated by spambot : Owner blog nih sangat hensem. FACT.

Putus chenta~~~ dan cerita pagi tadi

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Semua nye pasal pihak ketiga. Siap bole maen warning2 kat aq, mengatakan hubungan antara aq dan si dia akan terputus pada 21 haribulan. Nape mesti terjadi macam ni? Oh ko tak tau betapa heartbroken nye aq bile sampai2 rumah kol 630 petang smalam, bila mendapat berite die telah meninggalkan aq. Mungkin nilah akibatnye bila aq cam terabaikan dia selama 3 bulan. Pe ley buat, jarak memisahkan kami.

OK HARAM JADAH aq nak tulis bende jiwang2 kat blog nih. Pihak ketiga tu TMNet, diorang bagi notis 'your Internet connection will expires on the 21st of January'. Rupenye da 3 bulan tak bayor streamyx nyer bill. Mane aq tau, aq dok Segamat kot selame ini. Semua pembayaran bill diserahkan kepada ketua keluarga hohoho. So time yang aq bole actually be one the line sekarang ni hanyalah time office hours.

Ouch.

Habis punah keturunan ko.
 
Well, mungkin da sampai masenye untuk aq berehat daripada berterusan memenuhkan harddisk 1terabyte yang mak aih tinggal 30gigs je lagi. Seriously kene consider delete some of the games yang aq rase tak best from my big a$$ game collection (shait da jejak 600gigs). Orang laen simpan 'muvee' (fruck tak sesuai cube jadi chomel), aq collect game dari zaman2 retro yang penuh dengan nostalgia(+1). Pengumpul barang-barang antik gitu yawww.

Oh and aq selambe punched kol lapan setengah tadi.
KAMIKAZE!!!!!!!!!!

Sape sowh pas subuh oh shedap nye peluk bantal weee guling2 lepak dulu baru kol 6.45 OH MAK DATOK KO DAH PUKUL 8.15. Takpe mulut orang berpuasa lebih wangi dari bau kasturi. Bestkan alasan sebab pagi tadi langsung tak ada insentif nak capai berus gigi teheehee. Sekarang aq calen korang duet dengan aq gune satu mic, ada bran?

19 January 2011

Melancong

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
 
Nak gi melancong jap lagi. Pelancongan satu malam di tempat yang jaraknye lebey kurang 96km. Buh-buy.

p/s: aq tak naek flight k. dah tu gambo yang kuar bile aq tulis cuti cuti malaysia kat gugel. nak cepat nye pasal, tibai je la letak gambo pape pon.

18 January 2011

HOT FM Mini Jamban ke Benggaram!!!!!!

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
W0oT!!! Radio panas datang BP der hari nih!
Brape hari lepas ntah ade la gak aq dengar2 kat radio pasal HotFM Mini Jam nak menyemak jap kat BP Mall hari ni. Pastu diberi reminder lagi skali time on the way balik rumah tengah2 hari tadi, diorang, i.e HotFM Zoomers, da sampai kat Care4. Buat ape ntah diorang kat sana, shopping barang basah agaknye. Maybe production crew nak masak2 pas habis show. Anyway lah kan aq pon terpasang nawaitu nak terjah ke sana pas keje. Gedebak gedebik gedebuk, sampai rumah tadi dekat kol 6 gak la, so pasang niat nak terjah sana malam. Nak gerak terus tadi pikir balik da la aq kene drive 30min baru sampai. Nak siap2 lagi, ni makan tok bukak pose pon tak redi lagi. So browse2 la tenet2 sambil tunggu azan maghrib.

Selamat Datang Ke Benggaram. Sila perhatikan tajuk post.
Pastu gugel gugel la kejap pasal Mini Jam ni kan, mane la tau da ade orang update blog pasal event ni, bole gak aq xpek ade ape kat sana, best ke jamban. Tibe2 aq terbuat muke hensem kat bawah ni.

Ade gak orang buat patung2 mengarot camni.
 
"Jam Tour 2011 akn ke BP Mall,Batu Pahat kul 3-7 mlm" - Suraya HotFM

Awww shucks. Ces, melepas aq. Bukan melepaskan gas pemedih mate ye fyi. Bende nye habis kol 7 daa... Dok rumah je la malam ni nampaknye. Katamkan spongebob season 5 yang baru abes donlod smalam. Pape je la..........

17 January 2011

Oops, tak sesuai!

In 3 characters 
4 orang tak puas hati.
Blog aq hanyalah tok 18 tahun keatas. Kekiri dan kekanan tak diterima. 18 tahun kebawah akan dipertimbangkan.

Shh, cepat2 tutop blog nih! Nanti nampak dek lect/bos/ibu bapa anda/ibu bapa panda nanti korang yang kene. Sila alihkan cursor korang ke bahagian kanan skrin dan klik button yang ade tertera [x] tuh. Cepat, cepat! Why are you guys still reading what I wrote (actually am writing atm)? Pecayelah, takde apape info yang menarik selepas ayat ini ditamatkan dengan titik noktah kerana ianya merupakan ayat terakhir di dalam perenggan ini kalau tak percaya tanyalah aq gerenti aq jawab ye aq saje kelentong korang hahaha gelak ape langsung tak kelakar ok I'm just gonna shut my mouth.

Masih ade lagi?
Walaupun dah tertera gambo teghang-teghang pekataan yang bermula dengan hurop 'P' tu?
I'm gonna say one word, and one word only.
Perv.
Actually tu macam half-word je. Aq nak reiterate,
Pervert.

Kalau korang sume menggunakan bahasa melayu kacukan pan-asian tulisan kat gambo tu bukanlah bermaksud anti@auntie@makcik lutcahaya mahupun perkara yang seangkatan dengannya. Ew korang nak tengok makcik2 dalam keadaan tak decent? The fetishes of some people... hey, I'm not gonna judge you.

Warning tu kuar sebab ade satu sopwer yang tapis segala kelutcahayaan yang terdapat di dalam pc samada melalui tenet-tenet mahupun apape benda yang korang store kat dalam harddisket korang. Bile sopwer tu detek je pekataan2 yang berkemungkinan merangsang imaginasi korang yang satu kaler tu otomatisgratis nyer warning tersebut akan kuar dan memformat segala isi2 perut eh tak isi2 harddisk korang. Ok tak aq tipu lagi. Sekadar block je benda2 yang tak patut, membuatkan imaginasi korang terbantut.

Tapi yang aq bengangnya pehal la bole plak kuar bende tu kat blog aq. Pastu yang dier block da la bahagian followers. Mungkin sebab followers aq terdiri daripada pelakon2 pr0n0. Mungkin kot.

Ok entri pendek je, aq ni gi training kat blakang rumah. Semenjak start kije tak terturun2 lagi training, ni pon da lambat. Ape ley wat, time kol 9mlm-11mlm adalah waktu paling sedap tido, takde kene mengena dengan malas tulun training. Chiow bebeh.

Salam.

16 January 2011

Mascot

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
No, wait. He doesn't have one.

So this smiley-emo-face guy will be my mascot from now on. Hopefully. Nape? Sebab die tak resemble aq lansung har3.

13 January 2011

Takziah dan al-Fatihah...

In 3 characters 
1 orang tak puas hati.
Ucapan takziah kepada salah seorang ahli Silat Cekak UiTM Segamat, saudari Rabiyatul, ke atas pemergian bapanya ke rahmatullah...

Sedekahkanlah sekalung al-Fatihah kepada allahyarham,
semoga ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.
Amin...

12 January 2011

"Alhamdulillah, family saya support saya $ek$i"

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
 
Tengok la video ni sampai habis.
Dengar balik semua statements from these so-called 'artist'.
Ulang tayang berkali-kali.
Share kat keluarga, isteri, anak, sedare mara, kawan2.
Sekadar nak beri peringatan, termasuklah kat aq sendiri.

'Pandai' sungguhkan artis2 Malaysia ni berkata2?
Rata2 artis ni memang belajar tinggi2 sampai pokok sena.
Diorang ni lah yang banyak berjasa kat negara ni.
Yelahkan, kalau nak dibandingkan dengan mereka yang bergelar cikgu mahupon doktor.
Cikgu mengajar satu kelas berapa orang lah sangat anak muridnya.
Doktor merawat pesakit pon berapalah sangat setiap hari.
Tapi artis, dioranglah yang tolong menghiburkan ribuan malah jutaan peminat tatkala kite kebosanan.
Pekerjaan mereka sebagai penghibur penuh 'keberkatan'.
Hebatnya jasa diorang.
Memang layak dapat gelaran Dato' dan Tan Sri.

Oh sori, saja merepek pagi2 ni. Ofis tengah renovate lagi la. Heheh :p
Adios.

p/s : tajok posting saje tulis gune $, sebab se1/2 tempat block keyword yang berbaur 'ehem2'.. harap maklum

10 January 2011

Daging, Perban dan Janin

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Daging super budak adalah tempoh sebagai platformer paku di mana anda bermain sebagai kubus animasi daging yang berusaha menyelamatkan pacarnya (yang kebetulan terbuat dari perban) dari janin jahat dalam botol mengenakan tuksedo. (lolgoogletranslator).

Sebabkan aq tak boleh tido depan supervisor pada pagi yang mulia ini zzzZZzZZzz huh? srott srott sedut hingus tak boleh jilat sebab nanti batal pose, disebabkan sume co-workers sedang kemas2 bilik sebab ofis nak renovate minggu ni jadi aq ade la sikit tak banyak masa terluang ok tipu banyak sebenarnya masa percuma (whole day!), maka aq cuba-cubalah membunuh masa

Mati kau!
 [continued] dengan merepek merapun kat sini. Kalu agaknya situasi korang sama dengan aq moh sini aq recommend satu gameboyadvance eh bukan satu game platformer yang senang nak mati tapi susah nak menang. Platformer tu ala cam game Mario yang korang main kat tv kecik2 dulu.

Tajuk game nyer ialah seperti yang dibawah :-
 +
 +
oh noze pedophile!

Hero nyer ialah seketul daging yang dipotong kiub,

heroin nyer pulak perban(kan) @ bandage,


dan watak jahatnye, janin dalam botol.
aq sendiri yang geli nak post gamba janin.

Jom tengok review dier from IGN :-


Best wooo game ney. Siyes. Tapi memang giler susah la, aq recommend maen time kepala ko tengah berserabut, gerenti gerento hilang tros sakit tersebut sebab ko tros kiok. Daripada bulan 12 taon lepas aq stuck kat world 4 level 6 (light world). Memang sangat bagus kalu korang dah desperate giler kebosanan main farmville @ gamecikai2katfacebook.

Mane nak dapat? Beli ler secara online, samada melalui Steam (sila Google steam games) atau mana2 distributor yang sah. Murah jer, dalam $5.00, atau pon RMx3.5. Takde duit? Well, you're out of luck. Tapi nak maen gak? Well, lets say I knew this guy, who knew this guy who knew this guy who knew this guy...


Ok just drop your request in the comments section if you really want to play this. Adios!

09 January 2011

TranslaSI : Bahasa Melayu HYbrid

In 3 characters 
2 orang tak puas hati.
'Ehem-ehem... kali ini harus tukar sikit stail penulisan...'

'Ketawa, ketawa, ketawa'. Bukan sebab apa, sebab kalau tulis 'shortform'  macam tak kena pulak dengan tajuk dan nanti maksud tak sampai, jadi terpaksa tulis ayat/perkataan penuh-penuh sikit (walaupun tatabahasa saya gerenti lari, dan ada jugak yang saya tulis secara 'pasar' dan campur aduk bahasa penjajah).

Maksud hibrid? A picture paints a thousand words, jadi saya biarkan gambar di bawah menjelaskan segala-segalanya.

Oh my God WHAT THE FU** IS THAT!!??
Okay, sangat disturbing saya tahu tapi saya tak pernah kesah tentang pandangan anda semua jadi diam. Mengikut search result pertama yang keluar dekat Google bila taip 'define hybrid' (without the quotes), 'a word that is composed of parts from different languages', ataupun dalam bahasa Google Translator 'kata yang terdiri daripada bahagian-bahagian daripada bahasa yang berbeza' (sangat suka function kopi&pasta ini ^-^ <333333 lol).

Saya rasa itulah yang terjadi kepada Bahasa Melayu saya sekarang ini (ya, saya tulis Bahasa MELAYU. Awak ada masalah awak pos lah semua maki hamun awak tu dekat wall FB saya, saya tak peduli sebab saya dah lama tak bukak FB). Saya bukan nak mulakan kontroversi apa-apa mahupun mengutuk sesiapa, cuma nak berkongsi pandangan saya.

Bahasa Melayu memang sangat cantik, itu saya tak nafikan sebab itu saya suka tulis perkara melentok-lentok dan berbunga-bunga dalam bahasa Melayu. Kalau awak semua buat kajian etimologi mengenai bahasa Melayu, mesti jumpa banyak sejarah yang complicated yangawaksimpansendirisayatakberminatnaktahulollawak. Saya perasan banyak perkataan yang diMelayukan dengan perkataan asal itu diubah sikit-sikit saja. Contoh terbaik adalah tajuk posting ini. Saya rasa tak patutlah, bukan apa sebab kita dah ada perkataan lain yang dah cukup baik yang sama maksudnya.

Kalau awak semua tak faham @malasnakpikircehtakguna, saya listkan sikitlah dekat bawah ni :-

dansa (dari perkataan dancing) : Kan dah ada perkataan menari?
patatik (dari perkataan pathetic) : Kan dah ada perkataan menyedihkan?
prebiu (dari perkataan preview) : 'Biu' tu apa? Kan dah ada perkataan pratonton?

Tapi main point saya kali ini lagi banyak pasal perkataan English yang diakhiri dengan -tion. Banyak(semua) words yang akhir dengan -tion (translation, domination, etc.) boleh diganti dengan -si.  Bila baca newspaper sekarang ni dah banyak saya nampak certain words yang sangat out of place bila buat translaSI macam ni :-

domination : dominasi
action : aksi
collaboration : kolobrasi
promotion : promosi
reflection : refleksi
sensation : sensasi
collection : koleksi
destination : destinasi

Saya rasa boleh gerenti setiap perkataan yang diMelayukan kat atas ni dah ada perkataan lain yang sama maksudnya. KENAPA harus buat perkataan baru?

Ok, kita main teka-teki. Cuba teka maksud yang saya nak sampaikan dengan gambar kat bawah ni.


+


=

?

OK SUMPAH TAK KELAKAR.

04 January 2011

Woit! Yo'o giler!!

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
As of 4/1/11
Saje post, malas nak sebarkan no maxis aq kat korang. har3

----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------

Diam ah.

Dear lappy, I hate u

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
I seriously friggin friggin friggin friggin friggin friggin friggin friggin friggin hate this lappy that I'm using right now..

Oh nak je aq campak ko kuar tingkap.. Bayangkan dari kol 9 tadi sampai sekarang aq xdapat wat ape2 sebab ko nyer songel.. OLE error la, ActiveX takde la, cannot connect to mysql server la.. Walupon Google is my best friend, tapi nampaknye beliau bukanlah best friend aq untuk kali nih dalam cubaan demi cubaan fix kan errors yang annoying... Last2 tak pasal2 En.A ask me to do it in Ms Word. Senyum kat luar, tapi aq nyer inside, "Homaigourd! Like, serious!?"..

Very-very degrading seyh,, da tahap bekerja pon kene wat dalam Word lagi. Wuwuwu~~

Edit : Cam nak pengsan,, bayangkan smalam tido 1jam1/2.. tadi tido 3jam.. so lebey kurang 4jam1/2 dalam 2hari@48jam.. Aq nyer nguap buoye pon kalah

Jeling2 ade tak orang kat luar, bersedia untuk hempas muka atas meja~

03 January 2011

Le'tour de office

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Saje post gambo bosan nih. Yes yes yes I've wasted 3 seconds of your life reading this.

Da dapat tenage balik setelah recharge jap time Maghrib tadi (I tak langgar ok? ok langgar ckit je, xpasal2 bukak pose kol 7.30). Fenat~~~ stelah menghabiskan hari ni dengan dok melepak tak wat ape2 dari pagi sampai kol 5. Nak kiok da tadi dok ngadap laptop da tak tau nak browse ape. Sekurang2nye I ikot cakap bos :-) wink2..

Jom menziarahi opis aq jap :-

Ok cukop. Tour da abes.

From that picture mesti ko nampak working area aq besepah kan kan kan kan kan? Agak ler,  sebab aq tercampak dalm bilik... em... err... ehhhh... ok aq da xigt ape name bilik tu. Ofis aq ialah bilik kumpul ramai2 + tempat solat dibelakang rak besi. Bessssssttttttttt~~~! Best3rd. Eh tak. Sumpah best.

Staff2 laen pon xley calen aq. Meje aq sorg je da ade 3 kosi yang aq bole pindah2 kalu boontoot suda panaz, sebungkus gelung getah untuk aq lastik cicak time bosan2, dan xlupe gak unrestricted internet access. Holy shait!

Oh RFID tu ape? Ntah, aq pon x ingat, tapi yang aq pasti term tu penah kuar time subjek multimedia (yeke?). Name panjang nye Radio-Frequency-Identification. Yang kat dalam gambo tu jenis card tok staff. Cam Touch'n Go. Sapu teettttt je kat scanner pintu unlocked. Sayangnye aq tade, wuwuwu~~~. Yang lappy tu memang bukan aq punye, tapi diberi pinjam supervisor aq yang aq akan gelarkan kat sini En. A (bile mase aq pena ade lappy? DESKTOP IS MY  LIFFFEEEE!!!!! ok cukop2 la nerd rage tu). Tadi da cuak da lappy tu tak pasal2 tak nak idop pas aq turn off, siap bebunyik lagi dvd-drive dier. Baru masok keje da wat prangai jahanam kan harta benda majikan. Cam haram.

Task aq yang betol2 datang kol 3 ptg.. Well, aq just disoh wat balik satu sistem susun contract hartabina, which bedasarkan ape yang tertulis kat atas kertas usul tu di request bulan 10 taon lepas.. En. A kate sebab kurang time, jadi bende tu tak siap lagi, so carry to this year.

Time limit 1 week, aq dimintak siapkan related tables.. which aq wonder, yeke kene amek sampai 1minggu tok design database? Aq kurang taw, sebab biasenye before ni aq handle programming je.. Maybe kalu siap awal aq ley goyang2kan ini kaki, YEAH YOU WISH.

Last note, to Abg Sudin and other ahli SCH PLBP,, err aq tak turon klas malam nih.. Penat giler.. Campor tido pagi tadi 1jam (7.30-8.30) + 1/2 jam 7-7.30 [multi-level-marketing], aq bru tido sejam setengah. Memang jadi sleeping ugly sok pagi.

Adios.. salam..

Reporting for duty

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Okey, time tok another entry for today.

1st of all, aq still lagi dalam state of sleep deprivation, shait! Aq baru dapat lelapkan mata kol 7.30 tadi, sampai la kol 8.30.. Okay, so aq sampai kat Ito ade la dalam kol 9 (yes, kol SEMBILAN PAGI).. Orang patot pegi pejabat pendaftaran dulu, tapi aq tros pegi ofis aq (Pusat Tek. Maklumat, atau PTM).. Kamikaze!!

After 1/2 jam aq di suruh lapor diri kat pejabat pendaftaran. Sampai2 sana, ceh. Rupenye da abes taklimat tok dak2 praktikal. So aq dibrief sorg2 dengan 2 orang lagi dak LI (ayat ni contradict, aq tau). Yadi yadi yada, aq ditegor pasai kasot yang aq pakai. Aq mmg da agak bende tu yg aq akan ditegor dulu, yela kasot pon da bebulan tak basoh (bukan isu tu sebenonye). I was like THANK GOD die tak soh aq gunting rambut aq!

1st challenge aq kat sini, aq di soh balik ke PTM dari pjbat pntadbiran yang jalannye pon aq ingat2 lupe (tadi ade brader tolong anto aq dri PTM ke sana). Terjah... sambil di follow oleh seorang aweks UTM (dak LI degree). Hampir sesat, but control macho.. wat2 tau je jalan. har3

So pas every basic things settled, aq dapat 1st assignment aq for today dari supervisor aq.

BROWSE THE NET!

Hahaha.. well, aq da expect pon. Tu la sebabnye aq bole tulis entry ney time2 pejabat. The best thing is? UNRESTRICTED Internet access! Woohoo! Er, it's not like I'm gonna watch any offensive materials, k? Sheesh.

Da abes ofis hour nanti aq post lagi satu entry. Adios tok sementara.

P/S : Agak2nye bole tak kalu aq selambe je tido kat sini?

Cause I'm amazing!

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Sebab aq xley nak tido jam 0400 waktu tentera, aq nak share ckit lagu jiwang karat ni dengan korang.. awesome song btw.


Giler jiwang ar lagu nih. Awesome memang awesome, tapi tak brape best dengan lirik asal dier. Kiter upgrade ckit, as according to this freak :-

Let's kick it up a notch, bam!- Elzar, Futurama.

Okeh, sekarang sing along dengan chorus yang aq post kat bawah nih.

When you see my face
There's not a thing that you would change
Cause I'm amazing
Just the way I am
And when I smile,
The whole world stops and stares for awhile
[chorus 99x]
Cause I'm amazing
Just the way I am

Now that surely does makes you feel awesome right? Now sing that to a girl you love.. aq dapat agak reaksi dier..,

In.your.face
Okeh, skang dengar plak versi Malay by Caprice & Nik Irfan.


Stop kat 1:30. Satu je aq nak cakap. Aq sure tak nak that girl jadi awek aq, pegang gamepad pon cam hape. Ko maen game ape, wrestling ker? Giler ganas ko tekan sume button.

And that's about it. Shait, aq keje ler pagi nih. Mesti kepale aq ting tong time kat ofis nanti. Chiow bebeh. 
Salam.

02 January 2011

Keje buta2 takde gaji

In 3 characters 
6 orang tak puas hati.

Cuti time is over bebeh! Now I've gotta work, work, work!

Adeh, bile pikir balik malas plak. Cam kurang excited nk pegi. Sebab ape? Sebab tempatnyedekatgilernakdeadsokurangadventure! Praktikal 5 minit dari rumah, hadoooiiiiiii......

Kalo korg buta gambo tapi tak buta tulisan, gambo kat atas tu tulis UTHM. So skrang secare rasminye aq ade DUA(2) universiti, satu UiTM satu lagi UTHM. So digabungkn jadi la UiTHM...kwang3. Ok, aq tau tak klako. So what? Blog aq, sukati aq la. Korang yang semak2 datang personal space aq.


Actually aq dapat tempat laen skali... satu kat UiTM s.alam, lagi satu kat Western Digital pasir gudang. Yg kat s.alam tepakse direjek sebab dulu pikir susah nk cri rumah sewa, skang alasan tu da xley pkai.  Okeh, takpe. Aq pon bior je la, malas nak pikiaq. Yang kat pasir gudang ni plak... orang da nak naik baru ko call n tanye (tak silap aq dalam last week diorg call). And then this past 2 days diorg send ini email da~~


Kalu aq tak receive surat dari UiTM lagi memang aq amek je kat WD nih. Mane la tau bole dapat hdisk free tiap2 hari..keh3

Soooooooo aq akan update post lepas nih selama hampir 5 bulan tentang isu praktikal jer. Bukan ape, senang tok aq keep track nanti bile nak buat report.

But don't worry, come Saturday and Sunday aq update pasal bende ngarot.

Adios!

01 January 2011

‘Cause whether I’m there or not…

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.

The world will still revolve around with or without me. I bid you farewell, the year that was 2010.