Teh Proclamation.

Hati Waja. Tendangan Tanpa Bayang. Syahdan. Sompet. Nostalgia, nostalgia.

Teh Herd.

31 December 2011

2011 Dalam Satu Post

In 3 characters 
4 orang tak puas hati.
*Posting yang bole kata panjang kot. Jangan baca*

Ehem. Walaupun dalam post yang lepas menyatakan yang aq tak akan update blog sehinggalah habis finals, post kali ini tidak termasuk dalam topik-topik yang akan dibawa ke tahun hadapan. Hari terakhir 2011, jadi marilah kita membungkus setahun kejadian sekecil-kecilnya macam bungkusan nasi lemak 50 sen. Aq asingkan ikut bulanlah, sebab ada beberapa bulan yang cerita nya hampir-hampir sama.

Januari - Praktikal bermula!

Fuzzah~! Bermulalah era aq sebagai pekerja berkolar putih selama 4 bulan di UTHM. Tak senonoh betul, tidur 1 jam dah kena masuk ofis (insomnia!) jadi datang kerja mula-mula sebenarnya pemikiran tahap zombie (baca : tiada kebolehan berfikir).

Klik sini/gambar untuk pergi tour office aq!

Bulan pertama takde kerja sangat, lebih-lebih lagi ofis tengah renovate jadi staf lebih sibuk menguruskan perpindahan sementara ke makmal komputer. Takde pulak amek gambar masa kerja dekat sana.

Muka bangga gila. Kalau boleh lubang hidung nak sebesar lubang bola bowling lah kan.
Bulan ini jugak, tak ingat bila, aq secara rasminya melepaskan kent... eh eh eh, melepaskan jawatan sebagai presiden Persatuan Seni Silat Cekak Pusaka Ustaz Hanafi UiTM Segamat. Tamatlah tugas dalam persatuan selama 2 tahun. Fuyoooh penat + lega. :) Gambar kat atas kene bagi speech secara spontan, dan bagi speech adalah kelemahan aq. Muka kat atas puas setelah berjaya memalukan diri depan anak buah, jurulatih, penasihat dan penyelia.

Oh, masa ni jugak aq jelaskan kenapa hilang dari FB, dan kemunculan post takde bertapis ini yang aq tulis sebab tengah bengang ngan perangai someone. Lepas itu ada orang perasan gila aq tulis sebab dia. Hah.

Februari - Made one of the best decision! EVER!

Alhamdulillah, bila jawapan ini datang memang hilang satu beban yang tak patut aq fikirkan. Lepas terjaga, terus aq bagitau kawan aq, kesian dia pukul 4 pagi kene baca mesej aq, hahaha. Yang lebih meyakinkan aq lagi, sejurus aq diilhamkan mimpi itu perkara yang aq ditunjukkan memang terjadi.

Dan jawapannya aq masih pegang sehingga sekarang. Satu-satunya cara untuk aq tinggalkan pegangan mimpi aq ialah dengan dia buat yang bertentangan dengan apa yang aq nampak. Sampai sekarang tak buat-buat walaupun dah dicabar secara halus. Takpelah, aq pon tidak apa-apa yang nak dikejarkan.

Yezzzzaaaa Mr. Kamal Affendi datang lagi!
Buat kali ke-2 nya pihak persatuan jemput En. Kamal datang untuk bagi ceramah! Mestilah aq pergi kan, best wooooooooooooooooooooooooooooooooooooo.

Nak jugak posing sebelah penganalisis jenayah yang memang sporting. Nak serap  sedikit tips-tips menjadi ohsem.
Preview system.
Oh dan projek sistem aq pon bermula dan berakhir dalam 2 minggu sahaja. Guna PowerBuilder 10 untuk design dan Oracle untuk database, on the spot belajar O_O Ini betul-betul speedrun!

Mac - Wajadiri saya yang ke-5

Dapat satu berita sedih masa malam nak bertolak ke pertandingan wajadiri, kawan sekolah aq meninggal sebab kemalangan. al-Fatihah untuk allahyarham Azmir Ibrahim.

Wak Zal dan Efa. Sape ntah mamat yang photobomb buat 'peace' tu, tak kenal.
Wajadiri 2011 dekat UTeM. First time wakil bawah universiti lain. Aduh pertama kali dapat semua 0 sebab kesilapan kecil dalam satu kategori. Tak apa, pengalaman.

Oh jangan risau ini bukan kategori yang dimaksudkan. Kehkehkeh.
Oh pada awal bulan sibuk semua bercerita tentang nak mohon program ijazah apa. Aq diamkan aja. Memang tak ada orang tanyalah kan kecuali yang betul-betul rapat. Korang taulah korang siapa.

April - Habis praktikal, weeeeeeeee~~~!

Main tipu sikit, ini gambar bulan 5. Sebab aq langsung tak amek gambar time bulan 4 hahaha.
Terimas kepada En. Azam dan staf-staf lain yang sediakan jamuan dan cenderamata untuk saya dan Ayu. ^_^

Kena balik UiTM Segamat untuk present whole practical session. Presentation paling lama, lebih sejam tetapi terpaksa diberhentikan kerana panel sudah tak terlarat dengar aq membebel syok sendiri. Sukses! :p Gurau sahaja.

Mei & Jun - McD dan Demo Berpasir dan Perak dan Penang

Maka bulan ini dimulakan dengan pertunangan kawan aq yang dah banyak aq mintak tolong, terima kasih bebanyak. Dan tahniah!

Sila perhatikan kentang goreng di atas tray. Ada artis tutup muka taknak keluar majalah.
Ah kenyang bila aq tengok gambar ni semula. Masa ni kalau tak silap baru habis majlis petua dekat UiTM. Kenapa tutup muka? Sebab masa ini gambar terbaru memang tak release kat public (FB). Dan masa ini jugaklah tertubuh geng Happy Meal.

Kebudak-budakan kami terserlah ayu.
Banyak kan mainan kami? Dah berapa banyak aq kumpul pon dah tak ingat dah. Pada masa ni ahli kami hanya ada enam orang sahaja, termasuk juru kamera.

Pernah tengok iklan Hang Tuah makan kit kat? Ada orang kata aq rupa macam Hang Tuah. Aq tak kata, orang yang kata.
Hulamak, pecah rekod apabila Persatuan SCUH Johor buat persembahan depan Sultan Johor masa Kembara Mahkota Johor 2011(protip : sebenarnya rekod itu boleh dipecahkan oleh Persatuan dari UiTM Segamat pada tahun 2010, tetapi kami tolak atas sebab-sebab yang tidak boleh diberitahu). Tahniah dekat seluruh skuad persembahan.

Lebih kurang 100 orang dari skuad persembahan cawangan Johor.
Bulan Jun merupakan bulan adventure bagi aq, sebab travelling ke Perak dan Penang secara kamikaze. Panjang sangat kalau nak post semua, dekat sini tuan punya blog dah ceritakan panjang lebar.

Posinglah entah apa-apa dekat Teluk Batik. Tiba-tiba, KERANG, KERANG!!!!!

Julai - Aq dekat UiTM Penang, sumpah kelakar.

Printscreen dari FB.
Disebabkan gambar ini dan satu status update (dah cari tapi tak jumpa) beserta kebetulan pada tarikh 1 Julai itu memang tarikh keluar result intake degree adalah seorang hamba Allah ini zas-zas percaya aq dekat UiTM Penang. Walaupun aq dah kata tunggu je macam orang lain tentang situasi sebenar tapi tetap degil, takde mana die special case untuk aq bagitau aq dapat mana. Last-last kata aq menipu. Takpelah, memang takda hasrat nak bagitau kau pon sebenarnya.

Dan aq sumpah terlupa apa demo yang aq join betul-betul lepas balik travelling dari Penang.

Cubaan bunuh yang tidak menjadi. Pisau getah hahahahaha
Dan tiba-tiba ada benda buat show dekat rumah aq beberapa hari sebelum bulan Ramadhan.

Al-Fatihah kepada Nurfatihah Humairah, meninggal ketika dilahirkan.

Kubur allahyarhamah Nurfatihah Humairah.


Ogos - Kesihatan merosot


Jadi tak ada apa-apa nak diceritakan.


September - Aq Budak Degree!

Takde apa sangat nak story, cuma aq dah naik degree. Kenapa kos ini? Sebab paling hampir dengan Game Design and Development.

Oktober - Konvo Sebanyak Dua Kali


Konvo Sijil Rendah Persilatan SCUH.
Konvo Diploma.
November & Disember - Bulan Stadi dan Bizi

Biasalah, dah tengah-tengah dan hujung semester. Bertimbun-timbunlah tugasan dan ujian. Tapi sempat juga pergi ke UPSI atas program Sambutan Hari Tenaga Pengajar PSSCPUHM 1433H.

Sepuluh ringgit, sepuluh ringgit!

SELESAI!

Maka dengan ini tamatlah saya me'recap' kesuluruhan tahun 2011 sekadar yang saya ingat dan termampu dalam satu post. Penatlah, memang sengaja cari pasal pergi shopping one day before new year tadi. Abes segala tak menyempat nak buat.

Matlamat untuk 2012? Simpan duit untuk memetik bunga di taman. Hahahahaha. Seriyes.

Adios. Assalamualaikum.

28 December 2011

Don't read this title. You read it right? Right.

In 3 characters 
2 orang tak puas hati.
Stop reading! Seriously. Korang hanya membuang kudrat empat kerat sahaja jika terus membaca. Pergi baca nota-nota untuk finals! Telaah segala apa-apa sumber yang ada! Posting kali ini tiada yang menarik.. Kesian aq tengok tiap-tiap hari ada je orang visit tanpa ada updates. Segan weh~~~! Blog ini semakin menjadi padang jarak padang terkukurkurkur. Kenapa korang baca lagi???  Silalah berhenti, NAO~!

Oke fine. Korang masih setia membaca. Nak aq stori apa? Tarapapapa. Sekarang, masa untuk beri se(patah) seribu alasan kenapa takda posting baru. *Huuuuuuuuuffffftariknafasdalamdalam* Satu saja alasan, bertimbun-timbun final projects/tests/assignments, termasuklah sekarang di dalam minggu belajar.

Tapi tak bermaksud aq taknak uptodate lagi blog ini. Ada few interestingtingting topics yang terlintas kat fikiran, TAPI aq hanya akan tulis lepas abes finals. Sekian. Shoh shoh, pi study jaoh-jaoh.

Oke nak share salah satu final project aq (took about 24-hours), yang aq buat based on this tutorial (credit goes to the author for an awesome tutorial) Not bad lah bagi aq, setelah setahun lebih tinggalkan 3d modelling.

*Disclaimer*
Lom habis wat lagi, edge flow still haru biru, texturing pon tak wat lagi.


05 December 2011

In other news...

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Tebiat buruk akhir tahun. Ada blog tapi dibiarkan suci dalam debu. Kenapa takde sape pon yang dapat bagi inspirasi! Jadi tulis jelah ikut terlintas tentang perkara-perkara yang terjadi kat sekeliling beberapa minggu ni.

(1) Baru sedar hari ini, HotFM dah siarkan laungan azan bila masuk waktu solat (bagi kawasan Kuala Lumpur dan sewaktu dengannya).

(2) Tetibe terdengar bunyi mengilai malam semalam, rupa2nya iklan bila streaming radio daaaa. Wat terkezot aje.

(3) Haritu drive nak pegi UPSI, set GPS elak tol. Jalan dia bagi memang terbaik. Dekat 10km die suruh aq drive kat lereng-lereng bukit dengan jalan yang berlubang-lubang sebelum nak masuk Rawang. Suara merdu GPS asek cakap "Warning, sharp turn ahead!". 'Iye, sayang' cebik aq, bohong je. Sempat jumpa keluarga beruk berkelah dekat situ. Baru sekarang terpikir apsal lah tak snap gambar. Scenery agak cantik lah.

(4) Masa konvo diploma haritu terjumpa lecturer dari Segamat. Dengan innocent tertanya, "Tunggu sape miss, adik ke?" TETTTTTTTTTTTT! Yang tahu kisah ini gelaklah sorang-sorang ye.

(5) Semalam dapat berita aq takkan jadi orang Johor dalam lebih kurang 2 hingga 3 tahun lagi. Kali ini konpem! Ah Johor, sungguh banyak kenangan bersamamu.

(6) Bercerita tentang tempat bermastautin, agak-agaknye bilalah aq akan berpeluang terbang 10,00km ke permulaan.

(7) Setelah hampir sepuluh tahun menggunakan dompet yang dihadiahkan, akhirnya semalam dihadiahkan dengan yang baru. Itupun belum salin-salin lagi isi perutnya.

(8) Bercakap tentang dompet lama; aq ni penyimpan barang antik rupa-rupanya, kata aq dengan nada obvious *tangandidadamatakeatas. Dompet sepuluh tahun pakai, jam sepuluh tahun, pensil mekenik 12 tahun, baju zaman tingkatan 4 ngan 5 pun ada lagi. Selagi benda tu 'bernyawa' aq tetap pakai.

(9) Saya rindu enset Nokia XpressMusic saya! Hmm kene simpan duit untuk repair. Yang tengah pakai Samsung sekarang ni bole kata all flash but no substance. Nak wat alarm pon janganlah bergantung harap, anda yang keciwa.

(10) Makin banyak terdengar dan terbaca kes-kes yang menyayat hati mengenai wanita. Entahlah, aq makin lama makin risau akan keselamatan kaum hawa, lebih-lebih lagi sebab aq ade akak dan adik perempuan. Kepada rakan-rakan wanita, jagalah diri baik-baik atas inisiatif sendiri. Boleh jadi BF yang korang sangat percaya tu yang ngap korang nanti.

Cukuplah kot. Sok lusa update lagi lah ye.

13 November 2011

Mati.

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Salam. Dalam setahun dua ni banyak pula diingatkan pasal mati. Berderet-deret berita kematian yang sampai ke pengetahuan, baik dalam kalangan keluarga yang terdekat, rakan sendiri dan juga mereka yang dekat dengan rakan-rakan. Semakin kerap diingatkan. Dalam hati semakin terasa masa sendiri sudah hampir. Jika ada kesilapan di antara saya dengan kamu, saya pohon kemaafan, dan saya juga beri kemaafan seikhlas hati. Jika saya berhutang, maka tuntutlah sebelum saya pergi. Jika kamu berhutang, tetapi tidak dapat membayarnya maka saya halalkan. Moga Allah S.W.T. mengampunkan dosa-dosa kita semua.

04 November 2011

Hai adik manis, nak gula-gula?

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Klik gambar atau sini!


:-D
:-D
:-D


Selamat Hari Raya KORBAN.

Tags Bukan Sekadar di Fesbuk

In 3 characters 
4 orang tak puas hati.
Penge'tag'nye tak laen tak bukan Cipa. Jadi apa yang aq kene tag sebenarnya?

First step : Rules.
  1. You must post these rules.
  2. Each person must post 11 things about themselves in their jurnal.
  3. Answer the questions tagger set for you in their post and create eleven new question for the people you tagged to answer.
  4. You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
  5. Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER.
  6. No tag back!
  7. No stuff in the tagging section about " YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS". YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WITH ALL HONESTY) have tagged 11 people

Em yang nombor 7 itu sebenarnya agak susah la. Berapa banyak sangat pengikut blog ni, dan berapa banyak la yang baca. Takpe, sebab dah takde keje pagi-pagi ni bantai jelah.

Second step: 11 things about me

  • Nama empunya diri ialah nama blog ini yang korang kene terbalikkan.
  • Tahun ni dah boleh menjalankan hak sebagai rakyat.
  • Bermastautin dekat selatan, walaupun asalnya jauuuuuuuuuh daripada selatan.
  • Mantan mahasiswa (cewah) UiTM Segamat jurusan Diploma Sains Komputer.
  • Pesilat Silat Cekak Pusaka Ustaz Hanafi.
  • 1st impression orang laen bila berjumpa aq ialah aq sangat tak beremosi, dan boleh kata betul jugak.
  • Sangat berahsia, jadi korang boleh trust yang rahsia korang selamat dengan aq.
  • Susah nak tacing, tapi kalau korang dah dapat menyampah aq memang sorry to say lah.
  • Sangat-sangat-sangat-sangat ingat apa yang dah dijanjikan dan akan make sure yang janji tu tertunai, tak kira lambat atau cepat.
  • TIDAK PERNAH bergf dan seumpamanya.TETAPI, sedang menanti seorang gadis dengan setianya.
  • Dalam pemakaian WAJIB ada warna hitam, tak kiralah yang nampak atau yang korang 'ter'nampak.


3rd step: Menjawab segala persoalan yg disoal
  • barang yang paling dsayangi
  • makan kegemaran?
  • kenape follow blog cipa?
  • dah berape lame blogging?
  • peristiwa pahit yang paling diingati
  • puas hati dgn hp yang dipakai skrg? (sertakan model hp)
  • pandangan anda, smartphone yang plg best ape?
  • idea name blog korang dpt dari?
  • sekolah@belajar dkt mane n amek jurusan ape?
  • pernah cash out duit dari nuffnang?
  • adakah korang rase cipa comel??ehehhehehe~gedik gle soaln!

Jawapan:

  • Pensil.
  • Yang percuma.
  • Sebab kenal Cipa.
  • Dah masuk tiga tahun.
  • Kene khianat dengan tuttt sendiri.
  • Tak puas sebab baru pakai, Champ.
  • Saya buta hati sikit pasal handphone ni.
  • Nama glamour masa mula-mula bukak akaun FB dulu.
  • Sekarang dekat UiTM Shah Alam amek jurus ninja Naruto.
  • Marah niiiiiiiiii! Korang tak pernah nak klik iklan Nuffnang aq!!!
  • Tetibe pulak aq bizi dan tidak dapat menjawab soalan yang diajukan.

Fourth step: 11 question for you
  • Kenal aq?
  • Korang pernah ke baca post dekat blog aq?
  • Berblog untuk nama atau saja-saja? JUJUR please.
  • Berani tak mengaku silap depan orang ramai?
  • Adakah korang seorang yang berhati kering macam aq?
  • Sanggup menunggu bertahun-tahun untuk something/someone?
  • Dalam beratus2 friends kat FB, korang kenal semua ke?
  • Ada brape banyak orang yang telah korang block kat FB?
  • Antara pegang janji dengan kekal persahabatan, mana korang akan pilih?
  • Your life in 10 words.
  • Luahan perasaan dalam 10 patah perkataan.

Last step: Tag 11 orang

Bahahaha senangnye nak memilih bila followers brape kerat je. Hakhak.

25 October 2011

Istiadat Konvokesyen UiTM ke-75

In 3 characters 
2 orang tak puas hati.
23/10/2011 bersama keluarga (tiada di dalam gambar : kakak sulung dan adik perempuan)
Matlamat seterusnya, 4.00 Anugerah Naib Canselor untuk pengajian ijazah.

20 October 2011

Arrogant Prick.

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
To those who knew me before and are now accusing me of being an arrogant prick, I only have this as a rebuttal;

Mission accomplished.


p/s : Oh kepada sesapa yang kata saya ada awek berdasarkan profile picta di FB, saya juga ingin mengatakan, Misi Berjaya. :3

18 October 2011

Istiadat Konvokesyen Silat Cekak Ustaz Hanafi 2011

In 3 characters 
14 orang tak puas hati.
 *Segala gambar yang di-post bukanlah hak milik empunya blog ini*

Alhamdulillah, selesai sudah majlis konvo Silat Cekak Ustaz Hanafi 15 Oktober 2011 yang lalu.
Gambar saya tak banyak (sebab sesi pagi jadi jaga pintu), saya pon takde camera sendiri jadi curik-curiklah post gamba yang orang lain snap.

Cawangan Johor. Saya kat barisan belakang sekali betul-betul sebelah kanan lading. Siap buat tanda guna skrol lagi.
Muka-muka excited dari cawangan Segamat
Takkan lepaskan peluang bergambar dengan YM dan isteri


Boria! Ya, kami memang macho dan kami semua tak available.
Aweks! Oh, srikandi dari Segamat rupanya.

En. Yusuf + Cik Zai. Minta maap Cik Zai sebab lambat perasan Cik Zai pagi tu, abes kena jeling ngan dia, hehehe.
Tahniah kepada En.Yusuf sekeluarga! Saya pun turut berbangga :)
Sangat penat, tapi sangat berbaloi. Selepas 5 tahun menuntut akhirnya diiktiraf dalam satu istiadat gilang-gemilang yang penuh dengan ombak biru. Ahad ni ada konvo untuk diploma pulak. Yang itu ada gambar atau tak aq tak bole jamin. Tengok lah kalau ada yang sudi nak snap. Roger n' out.

05 October 2011

Dua Kali Konvo.

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Rupanya blog ni hidup lagi, ingat owner-nye dah MIA (Missing in Africa). Rekod bulan lepas sangat teruk, sepanjang bulan cume ade satu post je. Itupun sepatutnya post bulan 7 tapi ditangguhkan ke bulan 9. Tengok stat. visitor dah macam air terjun kecuranamnya, itulah balasan tak update blog.

Jadi tahun ini, bulan ini, cuma minggu lain-lain aq ditakdirkan akan konvo dua kali dalam masa dua minggu berturut-turut. Alhamdulillah, dah penat berpeluh-peluh bak kata iklan beras cap rambutan sebijik beras umpama setitik peluh petani;

Petani koboi.
Jadi bermakna korang dah rasa titik-titik peluh aq. Opps opppsss reverse reverse balik bak kata pepatah terlajak perahu boleh berundur, terlajak tulis tekan backspace je. Tapi aq tetap tak tekan. Ehem.

Alhamdulillah, setelah 6 dan 3 tahun belajar akhirnya diberi pengiktirafan tamat belajar pada sesi gilang-gemilang style Emy Award aq mengambil kesempatan ini untuk ucapkan jutaan terima kasih, terima kasih x 1,000,000 kepada mereka yang terlibat secara langsung mahupun secara tidak langsung di dalam usaha menyempurnakan sketsa hidup aq sebagai seorang graduan yang masih belajar. Kontra tak ayat aq?

Nanti aq da konvo minggu depan dan minggu seterusnya kalau rajin dan kalau ada kamera aq upload lah gambar.

23 September 2011

Aq kat UiTM Penang! Beserta Bukti.

In 3 characters 
1 orang tak puas hati.
Yup. Aq tak menipu. Seriyes. Tengok gambo aq berposing kalau tak nak percaya.

Main building, ni yang korang nampak bile baru masuk dari pintu depan.
Dengan jelas dan nyata aq mengikut sahsiah rupa diri.
Indahnya pemandangan aweks diploma tengah induksi kos.
Cilakat sape amek gamba kitorang tengah meneran?
Siap kau dewan makan.
Ape yang ade kat atas.
Ape yang ade kat bawah.
Alamak kantoi kenapa aq kat UiTM Penang.
Aq tak tipu kan? Aq memang betul-betul ade kat UiTM Penang, masa bulan Jun. Kepada yang tak puas hati sila maki hamun aq secara face2face. Tapi aq akan buat muka macam kat bawah ni je.

Om nom nom nom!
Sekian.











Oppppppp kejap kejap. Nak sentuh sikit pasal aq ada kat UiTM Shah Alam. Kalau ikut planning aq memang aq tak nak sambung degree kat sini, aq dapat peluang sambung ijazah kat UTeM jurusan Multimedia. Tapi sebab tiba-tiba minggu nak jawab YA atau TIDAK untuk tawaran UTeM tu hati aq tergerak buat istikharah dan terasa ada someone yang aq kena jumpa kat sini (UiTM). Angan-angan nak belajar universiti lain hilang macam tu aje, jadi datanglah aq ke Shah Alam. Sepatutnye yang tau hal ni dari kos aq time diploma dulu 2 orang je. Yang lebih-lebih tu sama ada tak tau malu login guna IC aq atau ade orang tak jujur bila aq kata jangan bagitau aq sambung kat mana. Kalau teringin sangat nak tau kenapa aq tak bagitau aq sambung Shah Alam sila tanya aq  secara depan-depan. Melalui txt/call/FB/Tweet akan dibalas dengan tidak elok. Ini baru betul-betul sekian.

29 August 2011

A "Happy Aidilfitri" Wish (Whoosh!) and a Lil' News.

In 3 characters 
2 orang tak puas hati.

Happy Aidilfitri to all Muslims, especially to my blog readers (if there's any).

To whom who may read this, I sincerely ask for your forgiveness if I've offended you in any way in the space-time continuum that you've come to, or not, know me.

p/s : I'm out for the whole week and I turned off my Celcom line. So if you've got anything for me kindly foward it to my Maxis number. You're most welcome for your action.

p/s 2 : Since it's almost September, I'll be posting back regularly like in the earlier months. I've just had a great get-together with my former classmates from sekolah rendah yesterday! I'll post an update once I've been tagged on Facebook for the pictures. It's great you know, since some of them I've last met from NINE (9) YEARS AGO!!!

19 August 2011

It's Cruel to be Kind.

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
"Jangan sesekali kamu mengambil berat ke atas dirinya terlalu berlebihan hanya kerana sekadar simpati kelak bimbang dirinya menaruh hati padamu." - source
Sometimes we need to reevaluate certain matters, the way we act, the way we talk. Jadi jangan terkejut kalau perangai aq tiba-tiba tak sama. I've never meant for anything before, jadi tak perlu perasan. YOU ARE NO DIFFERENT THAN ANY OTHER PERSON I'VE MET Tuduhlah aq sombong, egois, heartless, whatever, yang penting aq hidup ada pendirian. Professional is professional, personal is personal. You are the former.

12 August 2011

Operation Facebook

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.

Another DDOS like Operation Malaysia? Hah.

01 August 2011

Puasa Blog

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Papan tanda bulan puasa.  Atas kanan paling best.

Bulan yang paling berkat Ramadhan al-Mubarak dah tiba, jadi marilah sama-sama kita berpuasa dan mempertingkatkan amal ibadah sambil mencari malam lailatulqadar.

Mak masih dekat sabah jadi bantailah makan sahur apa yang ada. Kejap lagi azan Subuh jadi silalah korek hidung anda puas-puas sekarang.

Blog ini pun turut berpuasa, tetapi lebih sikit puasanya sampai ke pertengahan bulan September. Mohon keampunan dan kemaafan sekiranya ada terkasar bahasa di sini mahupun dunia nyata. Jumpa lagi dalam akhir bulan September tak pun bulan Oktober.

p/s : Boleh tak nak ucap Selamat Hari Raya awal-awal? Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.

30 July 2011

Siri Mesin Masa! - Diploma Direhatkan.

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Ye ye aq tau baru dua kali je tajuk mesin masa aq post. Tapi seriyeslah ketuk-ketuk kepala tak terkeluar balik apa yang terjadi masa sem 3 dulu. Banyak sangat benda terjadi minggu ni. Jadi aq amek keputusan lepak dulu, nanti dah ingat sambung balik, ok? Sorry lah ye.


26 July 2011

Google+

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.

Drop a word (here, FB, phone, wherever) if you want an invite.

Ijazah di UTEM

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Dekat setahun beriya-iya nak belajar tempat lain. Basically peluang dah depan mata, tinggal kata putus dari aq aje. Sebaik-baik perancang adalah Allah S.W.T., maka dirujuk kepada Yang Maha Besar dan akhirnya aq pun menjawab dengan yakin dan pasti ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................



Tidak.

25 July 2011

Perkara 'Aneh' Masa Tinggal Berdua 10 Hari

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Pertama sekali memang nak ucap alhamdulillah, keluarga aq selamat sampai dan balik dari percutian dekat negeri Sabah selama 10 hari sempena nak tunggu kakak sulung aq melahirkan anak dia yang ke-2. Cuma my mom tinggal lama sikit sebab kelahiran belum terjadi akibat beberapa complications and the doc thinks it's better for my sister to wait before undergoing surgery. Jadi mungkin selama 21 tahun hidup inilah kali pertama aq berpuasa pada hari pertama bukan bersama dengan mak aq. Sedih, tapi apa boleh buat.

Jadi selama 10 hari mereka pergi bercuti aq dengan abang aq decide untuk tidak ikut sekali, sebab utamanya tiket is the very the very the mahal dan aq pun baru saja balik dari pergi melancong dekat utara baru-baru ini jadi kena jimat-jimat duit. Abang aq yang hantar keluarga aq ke KLIA masa Khamis lepas, jadi aq tinggal seoranglah that day tunggu abang aq balik malam Sabtu. Everything was fine and dandy, or so I thought...

Malam itu aq tidur bolehlah kira awal, dalam pukul 12 dah lelap mata sebab extra tired entah kenapa. Pagi itu aq bangun untuk solat Subuh, terperasan pintu tandas yang berada bersebelahan bilik aq tertutup tetapi lampu dalam menyala. Pelik, sebab aq agak pasti yang aq tak gunakan tandas malam itu sebelum tidur. Bila aq tengok sekeliling, aq rasa satu suasana yang rumah aq didiami sepanjang aq tidur. Terlintas dekat fikiran aq, "Eh cepatnya abang balik, semalam kata mungkin sampai lewat malam. Flight canceled ke?" Bila aq turun ke tingkat bawah, takda pulak nampak siapa-siapa. Biarlah, aq tak fikir apa-apa. Jadi sepanjang hari aq buatlah kerja seorang surirumah tangga (siapa sangka?).

Lepas Maghrib, dalam pukul lapan malam aq lelapkan mata sekejap. Tengah tidur terdengar suara abang aq panngil nama aq. Aq pun dengan terkejar-kejar ambil kunci turun untuk bukak pintu. Intai keluar takda pulak kereta. Bila bukak lampu luar pulak aiseh "pappp" bunyi litar lampu terputus. Jadi bergelaplah halaman rumah aq. Dalam pukul sepuluh malam aq pun mesej abang aq dan dia kata sampai mungkin dalam pukul 2 lebih. Belum, masa ini belum lagi terlintas apa-apa kat fikiran. Berjaga sekejap sementara tunggu dia sampai lepas itu tidur (berapa banyak kali aq mention tidur dalam tulisan kali ini?).

Beberapa hari selepas itu semuanya normal, takda perkara aneh-aneh. Aq buat kerja aq, abang aq pulak buat wiring untuk line telefon dekat tingkat bawah. Maka banyaklah bunyi menggerudi sepanjang minggu tersebut. Tibalah Khamis sekali lagi. Bangun agak lambat, sebab lepas Subuh baru dapat terlelap. Lepas dah bersiap-siap, aq pun ambillah sejadah nak pergi sembahyang dalam bilik parents aq (aq biasa guna bilik itu untuk sembahyang sebab biasanya bilik aq sentiasa ada orang). Sampai-sampai depan pintu (belum masuk lagi) tiba-tiba aq terdengar bunyi radio daripada dalam bilik. Startled, aq cuba panggil abang aq yang kot-kot ada dalam bilik itu. Bunyi kat tingkat bawah meng-confirm-kan yang dia takda dalam bilik itu. Aq pun masuk, dan perasan radio kecil yang mak aq selalu pasang untuk dengar Klasik Nasional (biasalah, citarasa orang berumur) dalam keadaan "ON" dengan frekuensi radio yang tak jelas siarannya di tepi bawah katil. I Picked up the radio and turned it off immediately. Shucks, okay now that's some mind****.

Malam itu aq pun ceritalah dengan abang aq apa yang terjadi dengan radio kecil itu, then dia bagitau satu benda yang agak tak best. Masa dia tengah menggerudi dinding untuk buat wiring dalam dua hari sebelumnya, tiba-tiba dia rasa ada satu presence seolah-olah nak pukul dia dari belakang. Bila dia berhenti, rasa itu hilang, tapi datang balik bila dia cuba mula menggerudi. It felt so intense yang dia terpaksa berhenti separuh jalan buat kerja. Lampu bilik air itu pun dia selalu perasan, tapi dia ingatkan adik aq yang agak pelupa tak padamkan.

Ah sudah, ini memang sah lah ada suatu yang tak kena. Kitorang tidak diberi keistimewaan untuk 'melihat', tetapi kadang-kadang kitorang boleh 'rasa' dan lihat 'kesan-kesan' yang benda-benda tak berapa best ini tinggalkan. Dulu masa kecik-kecik tengah baca majalah Ujang sama-sama tak pasal-pasal dua-dua orang boleh nampak seluar terbang across ruang tamu tingkat atas. Masa itu kitorang ada dekat dalam bilik dan nampak seluar itu masa duduk atas katil menghadap pintu. Bila keluar bilik seluar itu memang ada (saiz seluar besar, yang bukan mana-mana ahli keluarga aq pakai).

Jadi lepas balik makan aq telefon parents aq untuk mintak nombor seorang ustaz yang boleh mengubat benda-benda macam ini. Bila aq cerita apa yang jadi, rupa-rupanya sebelum ini memang dah beberapa kali benda yang sama terjadi, dari lampu tandas, radio terbuka tak pasal-pasal, dan boleh rasa ada something yang duduk perhati bila lalu ruang yang menuju ke tangga dekat tingkat bawah. Lepas itu aq pun cubalah dengan kudrat aq ini untuk cuba 'pagar' rumah aq dengan cara yang ustaz itu ajar sebelum ini. Bila lalu ruang yang dekat dengan tangga itu tak pasal-pasal rasa meremang tengkuk aq. Malam itu bila buat solat hajat punyalah berdiri bulu roma dari tengkuk sampailah ke kaki. Alhamdulillah, bila masuk Subuh saja hilang semua rasa itu.

Pagi tadi aq terjaga dalam pukul tiga, cuba-cuba lelapkan mata tak berhasil. Bangun sekejap untuk solat malam, masuk balik bilik kunci pintu maka aq pun solat-lah. Sebab tahu memang tak dapat tidur balik, jadi aq on-lah pc bagi menghilangkan kebosanan. Krik-krik. Krik-krik... Aq terus alihkan pandangan aq dekat tombol pintu, ini apahal pulak nak masuk bilik aq pagi-pagi buta ini? Aq bagi masa sekejap, manalah tahu kot-kot adik aq yang kecik yang nak masuk tumpang tidur. Kerja dia memang pindah-pindah masa tidur.  Takda cubaan memutar tombol setelah beberapa ketika. Lepas aq hantar adik aq yang perempuan pergi sekolah, aq pun masuklah tandas untuk mandi. Tengah-tengah nyanyi lagu Lebaran Ini - Man Bai, Raihan dan Now See Heart, dengar bunyi ada orang cuba tolak pintu bilik air. Aq fikir, biarkan saja, nanti aq tanyalah adik aq yang lelaki. And you guessed it, aq keluar bilik air barulah dia bangun, dan bila tanya takda pula dia cuba masuk bilik aq pagi-pagi buta tadi.

Selama ini rumah ini takda lah bawak masalah sangat, cuma tak pasal-pasal makin dekat bulan puasa ini makin menjadi-jadi pulak. Aq tak suruh korang percaya dengan apa yang aq tulis ini, take it as you will, aq sekadar kongsi pengalaman. Aq nak post gambar tempat-tempat kejadian tak berapa nak berani, nanti tak pasal-pasal jadi macam cerita Paranormal Activity. Yelah, benda ini makin kau cabar makin dia 'berani'. Jadi aq kongsi dalam bentuk tulisan jelah. Wallahualam.

22 July 2011

The Jack Sparrow Song

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.

Oh God random epicness!!!

'Benda' Tu Mengamuk?

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Dah lama tak kena, tak pasal-pasal makin dekat nak masuk bulan puasa makin 'careless' pulak 'dia'. Astaufighrullah, esok pagi kene pergi tengok kalau tak memang makin menjadi-jadi. Hish, mentang-mentanglah aq berdua aje yang dekat rumah seminggu. Tak pasal-pasal aq jadi 'witch doctor' tadi. Kus semangat. 'Details' aq cerita lain kali. 

p/s: ?????????

21 July 2011

Masih nak tukar Universiti!

In 3 characters 
2 orang tak puas hati.
Dipagi hari ni sementara menunggu subuh pergilah menekan secara rawak favourite tabs (bukan kaberet) dekat browser. Klik punya klik terpergilah dekat bahagian rayuan kemasukkan IPTA bagi lepasan Diploma/Setaraf 2011/2012. Tengok kat situ rupa-rupanya dah bukak dah e-Rayuan, seawal 15 Julai yang lalu. Niat di hati ingin sahaja ku cepuk skrin ini akibat pihak UPU yang telah menipu kata hanya akan bukak permohonan rayuan dalam tempoh 10 hari selepas keputusan dikeluarkan (15 Julai). Tetapi disebabkan masih sayangkan skrin komputer maka niat itu aku batalkan. Nasib baik juga kalau tidak malu sendiri sebab bila ingat-ingat balik dia kata DALAM tempoh, bukan SELEPAS tempoh 10 hari.

Dengan lafaz bismillah, maka aku pun dengan cermatnya mengisi borang e-Rayuan tersebut. Betulkan balik CGPA aku yang tersilap taip masa permohonan pertama dulu, catit balik nombor MUET aku... MasyaAllah, baru teringat slip MUET entah terbang ke mana. Perlukah diri ini terbang ke Putrajaya untuk mendapatkan kembali salinan slip tersebut? Harap-harap boleh mohon balik salinan dari pejabat pelajaran dekat sini sahaja. Astaufighrullah, banyak betul dugaan. Salinan sijil kelahiran aku, ayah dan emak pun dia mintak? SubhanAllah, hampir kesemua dokumen yang dia mintak ada dekat pejabat ayah aku. Memang kebetulan satu keluarga aku pergi bercuti seminggu dekat Sabah (tunggu kelahiran anak kedua kakak aku), hari Ahad (24/7) baru balik sama dengan tarikh tutup permohonan. Masak aku nak pecah masuk pejabat ayah aku masa dia tengah cuti.

Tidak apa, digagahkan hati, isi tetap isi! Cubaan menukar Universiti mesti diteruskan! Yeah!

Itulah sedikit sebanyak nukilan tak berapa nak dramatik tentang apa yang bermain di fikiran aq masa isi borang sekejap tadi. Hari tu tak dapat sebab kesilapan paling idiotic boleh mohon tapi borang tak hantar. Kali ni insyaAllah tak ulang kesilapan yang sama, ni betul-betul mahu!

Bukan aq tak sayang UiTM, kalau ikutkan memang dah terima dah tawaran sambung ijazah dekat UiTM Tutttttttt~~~ dalam kos Tutttttt~~~ (hanya mereka yang aq rasa patut/layak je yang aq bagitau). Yang itu memang sengaja aq buat befday present sendiri, saje je ngada-ngada terima tawaran masa tarikh befday. Yesimaforeveraloneguy, nak tunggu orang bagi hadiah masa befday? Jangan harap, sebab tu aq senyapkan saja. Pastu lagi 15 minit nak masuk hari baru baru keluarkan tarikh kat fesbuk. Pastu mulalah sume wish sowwwii lawmbawt xprasyaann huhuhhukuhukhuk hambik ko tersedak aq. Kadang-kadang tak boleh belah dengan hipokrit antarabangsa yang tak berapa nak professional ni. (Aq tak maksudkan sesiapa, kalau terasa tu ehhh apa aq boleh buat) Amek ko gile besar font aq pakai.

Kembali kepada topik, aq tak ade anti apape dengan UiTM yang banyak berjasa masa aq diploma dulu. Cuma rasa nak ubah angin, plus minus ada lah beberapa alasan lain yang kalau korang tau mesti jangan harap korang nak kontek aq lagi. Errr, tak serius pon. Pasti. Yeke? Haha, terpulang korang nak tafsir macam mana. Apapun, tengok rezeki lah. Kalau rezeki tak ada, aq tetap teruskan dengan ijazah kat UiTM. Arghhh kepala udah ting tong, takda masa nak spellcheck apa yang aq dah tulis dan nak fancy-fancy tulisan dalam italic untuk perkataan mat salleh. Cepatlah datang azan Subuh, sebab kalau aq tidur sekarang gerenti-lah berselimutkan lemak babi. Ishhh takmautakmau.

20 July 2011

Miss you.

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Looking back at my old pictures, yeah I'll have to admit sometimes I do miss myself with a short haircut.
Well, only 2 months left till' that day.
;-p 

p/s : Looks like the longest period that I'm able to grow my hair long is around 11 months. Awww shucks only 1 month short from a year.

19 July 2011

Mesin Masa! - Diploma Pt. 2

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
[Mesin Masa! - Diploma Pt. 1]

Aq rase agak lama jugak gap antara posting part 1 dengan part 2, lebih seminggu rasenye. Bukan ape, mood nak menulis panjang-panjang itu kurang nak datang. Ni alang-alang tak buleh tido hari ni sampai ke subuh (sebab memikirkan masalah ekonomi negara, chewah) aq paksa-paksa lah tulis jugak. Tak tau lah ape jadi, interesting ke tidak.
Menuju depan dengan penuh kelajuan.
Ok penumpang sume, jom lagi sekali kita tumpang Doraemon nye mesin masa. Kite kembali ke zaman aq diploma part 2! Yay.

Diploma Part 2

Kalau nak suruh aq describe-kan pengalaman aq masa semester 2 diploma dulu dalam satu perkataan, aq akan pilih perkataan HECTIC. Why bebeh? Tell me why!!! Ehem. Sususan peristiwa aq kurang ingat untuk semester ini, jadi aq main tibai je cerita tak ikut urutan.

Permulaan semester sebenarnya agak relax, cool and refreshing. Semangat tengah berkobar-kobar lagi nih sebab baru dapat DL. Subjek-subjek sem ni takde lah berat sangat, biasa-biasa je kecuali subjek pre-calculus. I-simen, tak sekelas pulak dengan si dia di perenggan ke-12 maka hilanglah sumber ilhamku tapi takpe kene jadi optimistik. Buleh buleh buleh buat punyalah! Lagipun dah janji dengan dia cuba dapat ANC. Fikir aq pada masa tersebut.

Sem nih juga aq dipilih sebagai salah satu exco dalam PERSATUAN SENI SILAT CEKAK PUSAKA USTAZ HANAFI UITM SEGAMAT (ya, saya begitu berbangga dengan persatuan/silat ini sebab tu sume huruf besar) sebagai exco persilatan. Arghhh bullshots! Lupa pulak aq terlantik jadi exco untuk COMPASS masa AGM sem lepas. Aq jua masih terikat menjadi ahli KO Badan Pertolongan Cemas (BPC a.k.a. PBSM) untuk 2 semester lagi. Hulamak! Jadi medik pulak tuh! Jadi aq menggalas lebih kurang tiga tanggungjawab pada sem ni. InsyaAllah, pelajar cemerlang kene seimbang akademik dengan kokurikulum. No biggy, boleh cuba balance. Itulah yang bermain di fikiran ku pada ketiak itu. Eh ketika itu.

Sungguh berfikiran positif aq pada sem 2 ni kan? Haha. Sem ini bakal menjadi mimpi ngeri tanpa ku sedari.

Trivia tak penting [4]: Semester ni memang aq tersangat-sangat sibuk dengan aktiviti persatuan, dari awal semester lagi. Kalau tak menampal poster untuk event COMPASS sekeliling UiTM, aq mesti ade meeting Silat Cekak hampir setiap minggu. Itu belum kire lagi on-call kene jadi medik untuk event BPC.

Aq ade satu pengalaman yang sangat-sangat SANGAT mengerikan yang terjadi masa Open Tournament Rugby 2009. Ala aq tak ingatlah apa name event tu pepagi buta camni, aq main tulis je apa yang terlintas kat kepala aq. Dari sekolah, universiti sampailah ke askar yang terlibat masuk bertanding. Masa tu aq dan beberapa member aq kene jadi MEDIC!!! Setiap padang adelah beberapa kerat budak BPC tak berpengalam yang menjaga padang, takut-takut ade kemalangan. Telinga nak tertanggal, hidung pesek, kelopak mata terkoyak memang menjadi rutin hari tu. Almaklumlah manusia-manusia yang bertanding pada hari tersebut kerjanya merempuh orang je.

Aq dengan dua orang lagi kawan aq kene jaga satu padang yang pada masa tu tengah berlangsung satu match antara askar dari bahagian lain-lain. Tengah siok-siok tengok dari tepi di bawah teduhan kemah tetiba pulak ada seorang askar ni jatuh nazak depan mata aq. Tergapai-gapai abang tu pegang bahagian dada dia, bila teringat balik memang meremang bula roma. Yelah hati siapa tak berkencang kalau nampak ada orang nak mati depan mata tapi ko tak tau nak buat apa? Masa tu doktor takde, ade kat kemah lain. Aq dengan kawan aq yang laen memang tengah panik habis bai, lagi tambah panas situasi bila tetiba ade askar dari team lawan sound kitorang 'paramedik tak guna'. Memang berapi gila aq time tu, dah lah korang buat selamba je kawan korang da nak mati! Arghhhhh!!! Tapi alhamdulillah aq sempat panggil doktor, dan hilang jugaklah panas aq bila abang tu ucap terima kasih sebab kitorang tolong dia masa dia macam nak nazak tu. Fuh lega belum sampai ajal dia.

Trivia tak penting [5]: Disebabkan event kali ini jugaklah aq dan kawan aq dapat satu nama jolokkan dalam batch KO BPC kitorang. "Paramedik Kurang Ajar". Semuanya sebab aq dan kawan aq (sori Din aq bukak nama ko kat sini) bertindak melawan balik komander BPC masa event ragbi tempoh hari. Kepala hangguk diorang lah nak sound-sound kitorang macam kitorang tak buat kerja, padahal korang yang turun event pakai baju kekonon lawa. Apa alasan korang, korang turun supervise je? Pegi lah tuuuuttttt. Memang lepas peristawa tersebut aq dengan Din buat kepala kitorang selamba badak sound dan menganjing-nganjing komander masa TENGAH KAWAD. Sume dak lain kata kitorang giler. Pedulik hape kitorang, sapa suruh korang layang kitorang macam sampah?

Adoi, jadi exco COMPASS pulak, mintak maaf lah ya kalau bahasa agak kasar sikit, tapi memang macam tutttttt. Memang reramai batch aq quit dari jawatan exco sebab ade sesetengah (bukan semua) dari exco yang lebih berumur mengamalkan dasar senioriti. Macam hampeh. Malas aq nak cite panjang-panjang.

Kira-kira balik ade 3 subjek yang aq kene mengira which are akaun, pre-calc. dan comp. org. Co-co-co-co-combo! Nampaknya angka tiga agak sinonim dengan aq sem nih. Akaun aq masih boleh lagi, tapi tahap ke-genius-an aq terselah semenjak kuiz 1 pre-calc. lagi. Seingat aq hampir sume markah kuiz dalam 3-5/12-15. Ketiga-tiga test subjek nih memang harapan jelah nak lulus, average 30-40. Gile dahsat. Akaun lak test 2 bole dapat TIGA PERSERATUS. Wow. Sebab masa jawab tu tengah blank gile, dalam 15 minit masok dewan periksa terus keluar balik. Yang comp. org. pulak test 1 tak lulus kalau aq tak silap, test 2 boleh dapat highest sampai lecturer pon tak caya. Hehe.

Tapi itulah, GPA aq untuk sem 2 memang giler-giler menjunam. Memang aq tak dapat nak fokus kat banyak-banyak benda sekaligus jadi pelajaran aq agak terabai. Sebab tak dapat DL maka tak dapatlah ANC maka janji sekadar janji.

TAPI! Haha, bukan semua cerita buruk. Tetap ade peristiwa yang best-best terjadi, jadi boleh lah balance kekecewaan dengan kegumbiraan.

Saya menang pertandingan! Dapat hadiah anti-virus tapi langsung tak pakai sampai habis expiry date. Tahniah.

Saya menang cabutan bertuah! Dapat kopiah dan tasbih, sampai hari ni masih pakai lagi :)

Saya tamat silat! Muka toya itu lah saya. Event "pelarasan buah" dekat Klang.
Dan, dan, dan! Saya berjumpa dengan seseorang lagi. Sama jugak kali ni, setahun lebih tua dari saya. Takde salahkan, sebab yang sebelum ni tak jadi apape pon. Itu cerita posting lagi satu :)

17 July 2011

Nisfu Sya'ban

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Sebab kita kena saling mengingati. Selamat beribadah :)

15 July 2011

Notice RM0.20

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
RM0.20 UPU 90********
Dukacita. Anda gagal
ditawarkan tempat ke IPTA bg
Program Pengajian Lepasan
STPM/Strf (Ijazah Pertama) Sesi
Akademik 2011/2012

As expected, so tak rase apape. Sesape tau rayuan bile bole wat?

p/s : Sambungan tok tajuk Mesin Masa! Diploma Pt. 2 akan disambung bebrape hari lagi. Kalau nak baca lah.

08 July 2011

Mesin Masa! - Diploma Pt. 1

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.
Nak wat announcment jap! Kalau kamu pemilik nombor tepon 019-7382**3, first of all saya tak tau sape kamu. Tak kuar nama kat henset, and kamu pon hantar multimedia msg (monosodium glutamate) kat henset saya yang cikai jadi baru semalam dapat baca ape yang kamu sent. Setelah 3 hari kemudian. Thx anyways.

Dalam semangat semua orang tengah huha-huha yieeeeepeeee dapat tawaran pergi ijazah, aq memang suka sangat amek kesempatan seperti ni untuk bukak balik cite zaman muda-muda dulu. Sesaja nak tunjuk yang aq baru meningkat tua beberapa hari lepas. Pfft. Disebabkan penculikan keatas Doraemon telah berlaku dengan jayanya, maka barulah boleh aq reverse ke permulaan diploma aq 3 taon dulu dan kongsi lu langsi lu mati sikit tak banyak cerita karut marut yang sepatutnya korang tak perlu tahu dan amek the-moral-of-the-story. Aq tapis sampai la aq rasa cerita yang paling sedap je tinggal dalam nukilan kali nih.

Korang mesti tak pernah tau kan cite Doraemon ade ending? Sila klik kalau teruja nak tahu.
Okay enough shchit chat, kita naek mesin masa kucing biru di atas dan mulakan pengembaraan merentasi masa.

Diploma Part 1

Every hero has a beginning... Bullshots! Macam aq nih superhero. Hmm, kalau ikutkan sebenarnya tak banyak sangat benda yang extraordinary terjadi masa aq part 1, tapi kalu korang skip bace korang yang rugi. Ingat aq sudi-sudi je nak bukak cite kat korang lagi pasni? Sori yawww.

Tapi bila tengok balik gambar-gambar lama yang tak berapa banyak, memang rasa nak tergelak. Muka memang sebijik macam budak Form 2 dengan rambut yang begitu skema. Oh zaman-zaman tersebut sudah lama aq tinggalkan. I've moved on, FOREVER!

Trivia tak penting [1]: Tarikh aq masuk diploma sepatutnya akhir bulan 6 2008, tapi sebab tetibe demam nak jadi best friend dan tak nak lepaskan aq pergi, maka aq masuk pada tarikh yang sangat best, July 2nd.

Jadi secara amnya aq tak rasa pon Minggu Mesra Siswa (MMS) kat UiTM dulu, sebab aq masuk tinggal lagi 2 hari je MMS nak abes. Disebabkan perihal tersebut jadi korang TIDAK AKAN jumpa gamba aq pakai baju batik mim UiTM masa part 1. Jadi aq pon dapat lesen untuk gelakkan korang sebab aq tak pernah merasa. Bahahahahaha. Ehem. Memang rasa bersyukur, sebab time tu aq tengah mengalami sakit belakang jadi tak boleh nak wat benda lasak-lasak and tak bole nak duduk diam lama-lama. Gila tak, macam tak boleh  nak buat apa-apa, sikit-sikit je nanti aq tak bole nak nafas. Macam breathless tengok awek cantik pandangan pertama. Apa punya perumpamaan da.

Antara orang yang terawal aq jumpa masa masuk is kawan aq dari form 2, Mr. Tambaki (bak kata classmates dip. aq) so takdelah kekok sangat nak gerak mana-mana sebab dia jadi tour guide aq. Jadi terima kasihlah.

Orientasi kos. Zaman tanpa rambut yang mencukupi macam rumput yang baru dimesin.
Orientasi kos overall aq rase okay lah kot. Biasalah kene buli sebab junior. Kan masa tu omaigaut omaigaut omaigaut cuak dengan senior. Ade satu benda je yang aq memang rasa pergh malu gile kot yang diorang  (faci.) suruh group aq buat. Ade ke bila buat cabutan untuk persembahan penutup orientasi group kitorang boleh terkena KAWAD BERIRAMA. What the fish?! Siap kawan aq leh rekod video lagi. Ceh sangat memalukan sampai tak sanggup nak cerita detail! (So jangan harap aq nak post video tersebut yer hahaha)

Trivia tak penting [2]: Sentuh sikit perangai aq. Sepatuynya sume orang dah tau, tapi kalu tak tahu meh sini aq jerit kuat-kuat kat telinga kamu baru kamu tahu. Masa ni aq GILE BAB1 PENDIAM. Sangat jaranglah aq cakap dengan dak-dak kelas, sebab aq memang kene take time yang agak lama (paling kejap 6 bulan) dengan constant interactions barulah aq boleh rapat dan gelak terbahak-bahak sampai terkuar kahak  untuk jadi member-member dengan kebanyakkan orang. Jadi mereka yang sabar dan memberi masa barulah aq boleh jadi sangat open dengan kamu, otherwise almost impossible untuk kita rapat.

Fast foward yadi yadi yada keluarkansumesoundeffecttengahfastfowardtape, sampailah kat satu bahagian yang aq jarang sesangat bukak cerita, penyumbang terbesar kenapa aq boleh dapat Dean's List (DL) masa part 1 dulu.

Penyumbang tersebut ialah seorang gadis *wink wink*, yang setahun lebih tua dari aq. Kalu rasa geli sila skip perenggan ini. Mula-mula wat dono je dengan dia, sebab tak kenal walaupun sekelas dalam satu subjek. Tetapi oopss rupa-rupanya dia ahli Silat Cekak lah, terjumpa masa latihan. Lepas tu baru mula nak kenal siapa nama empunya badan. Jadi kawanlah kami, TETAPI lebih kepada tutor-student relationship. Aq pon tak try apa-apa, sebab tau yang dia tengah dengan someone jadi tak nak kacau. Berkali-kali lah jugak aq jadi tutor untuk dia and study sesama (Tapi aq tau die sorok-sorok dari bf dia tiap kali dia ajak aq study, haha. Aq pon rase die cube sorok dari aq yang die ade bf, tapi last-last kantoi gak tapi aq pon tak kesah sebab kitorang kawan je pon). Sebagai pulangan dia tolong ajar aq satu subjek 'feberet' aq dari sekolah, matematik lah ape lagi. Dan seriyes, kalu tak sebab dia tolong aq dulu memang tak merasa aq 'A' dalam subjek mat masa dip dulu, dan kemungkinan besar tak rasa jugak dekan heheh. Bak kata aq kepada sorang member awal tahun ni, hati tengah berbunga-bunga! She's my motivation to be the best at that time, dan aq memang appreciate sangat-sangat. Kalu korang tak dapat-dapat tangkap lagi,  in open public I'll admit,s he's my first love. A girl I didn't chase for because of mentioned reason before. Oki doki cukuplah sampai sini je cerita tersebut.

Teknik Belajar dan Motivasi Osman Affan. Cari persamaan dengan gambar sebelum ini. Shhhh...

Trivia tak penting [3]: “Antara seminar yang paling berguna, bermakna dan seronok. One complete package.”~Muhammad Amir Zaki Zainal Alam~ Itulah yang aq komen dalam borang maklum balas untuk seminar dari En. Osman Affan. Jadi kalau korang search kat Google nama penuh aq atau malas sangat klik je ni ada link kat website beliau yang keluar komen aq yang tersebut. Bangga bangga bangang.

Warna taik cicak, bak kata adik aq.
Okay dah nak habis dah aq recap pasal Part 1. Last sekali yang aq nak cerita adalah pasal Dinner COMPASS. Ye, yang aq tengah berposing dengan akak mana ntah (sori betul-betul da tak ingat nama) masa tu baru habis konsert. Konsert?

Konsert nyanyian ramai-ramai. Seperti biasa, Part 1 memang sentiasa kene buat semua benda. Kelas aq nak senang punya pasal pilih je lah wat persembahan nyanyian lagu raya. Disebabkan komplikasi-komplikasi yang tak perlu aq ceritakan, raptai persembahan tak berapa menjadi. Sooooooo masa hari kejadian aq dengan selamba gadak amek mikrofon dan memekak kat atas stage dengan buat muka takde perasaan macam gambar kat sebelah. Itulah akak nih dan kawan-kawan die teruja nak bergambar dengan aq.

Selesailah aq cerita sikit-sikit pasal zaman Part 1 tiga tahun yang lalu. Wow I'm old. Kita terjah masa aq Part 2 pulak. Posting seterusnya lah, kalu tak nanti berjela-jela panjangnya.