Teh Proclamation.

Hati Waja. Tendangan Tanpa Bayang. Syahdan. Sompet. Nostalgia, nostalgia.

Teh Herd.

21 April 2010

Missing conexiones… A huge gap in my life.

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.

image

Hm… where does a part of it goes?

Not all of our past are great for reminiscing… I for my self deliberately create a gap between those two lines at the bottom, and making a new one on top of both. Result? I’ve wiped my existence in the minds of those who knew me before. Effect? It. Freaking. Hurts. More than anything. Guess the acknowledgement of existence from others matter, huh?

Well, should I mend it? More importantly, can I?

Only time will tell… till’ then, I’m trudging through this world on my own… Farewell.

*Conexiones (Spanish) means connections

20 April 2010

g0OGL3 tR@n5L4T0r i5 4w5OME! And leet speak is the worst…

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.

Haha, just trolling with ya there. Anywho, just wanna share with you the ‘awesomeness’ of Google translator, which can be used to translate whole sentences or part of it, not to mention a whole page. Not saying my engrish is perfect, but I can do better.

Lets try translating sch-segamat.blogspot.com, or see for urself below (I don’t even have to show you the full posts, the headers and introductions are enough) :-

lol wut?What? When did we held a fight? Don’t even ask about that name translation…

 

lol wut?

Ok, so going degree is cheaper now? Seriously folks, there has been NO MASSACRE!

 

lol wut? 

We did not broadcast any sort of animated film that night.

 

lol wut? 

This is supposed to be the tentative for a wedding invitation. Biting? WE ARE NOT CANNIBALS!

 

lol wut?

Confirmed. There has been no culture shocks amongst students, UiTM PROMTES IT!

 

lol wut?

Folks at Google, kindly don’t look down upon us. How dare you call someone UNDERDEVELOPED!!?

 

And thats just a few. There are still many lols and wuts can be found. I’ve encountered a translation for ‘turun padang’ to be translated as ‘downloading’ before. Man, you’re the worst translator EVAH. You sir certainly can’t help me in cheap and cheat translation.

Well whatever, it’s 4 and I need to sleep. Salam.

19 April 2010

The concept of UNITY

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.

Okeh, diri ini kembali setelah beberape ketika aq tak menulis mengenai sesuatu perkare tentang pandangan dan pendapat aq mengenai isu semasa. So, tajuk perbincangan pada kali ini ialah ‘the concept of unity’ atau dalam bahase kemelayuan nyer ‘konsep kesatuan’. Sebenarnya ni patot posting 2 minggu lepas, tapi tak terpublish plak. So publish je la hari ni.

Kenapa lah tak pasal-memasal aq pilih tajuk ni untuk dimengarotkan dalam penulisan kali ini? Alasannya satu; aq mendengar berita yang kurang enak mengenai salah satu persatuan yang aq join. Kemungkinan besar ianya akan dibubarkan pada sem depan. Sebabnya? Tiada kerjasama dari committee members dalam aktiviti yang persatuan jalankan. Tiada kerjasama maksudnye takde kesefahaman. Takde kesefahaman maka tak mungkin wujudnye kesatuan. Mungkin ahli tak nampak tujuan atau matlamat persatuan. Join persatuan adalah sebab ke‘wajib’an, bukan kerana kesanggupan.

Beralih kepada satu lagi persatuan yang aq pernah jadi ahlinye, masalah laen pulak yang timbul. Ura-ura kurang best mengatekan 3/4 exco nyer akan letak jawatan @ termasoklah yang akan grad. Kalau jadilah perkare nih, maka terkontang-kantinglah mereka yang tinggal. Lebih dari separuh force yang menggerakkan persatuan sebelum ni takkan ade lagi untuk support pergerakkan persatuan untuk mase depan. Aq tak boleh bercakap tentang fakta nape diorang ni nak letak jawatan. Tapi kalau secare anggaran aq bole berikan pandangan; yang tua dan yg pegang kuasa ke atas yg laen – diorang tunjukkan seniority and veto. Yang muda @ kurang berkuasa – ape lagi, memberontak lar.

Yang satu lagi ni lagi aq bersimpati. Salah sorang dari higher-ups yang pegang persatuan merajok tak tentu pasal. Dah la laki. Kalu perempuan aq taw la memang cepat sensitif. Anyways, alasannya memang tak munasabah dan munasarawak. Cume tak inform dier dulu je, anak buah yang dapat maklumat lagi awal. Brape banyak awal? Awal 5 minit. Tak ke gile tu. Aq sendiri aq kat tempat kejadian time maklumat tu disampaikan kepada exco2 tersebot. Last2 implakasi nyer dier tarik yang pasangannye untuk letak jawatan, dan pasangannya tarik member-member turut ikot same, dan ade beberape exco lain yang melihat hal yang tak patot terjadi ini turut lepas tangan dari persatuan sebab keadaan persatuan yang semakin goyah akibat bende remeh-temeh. Perkare ni dah jadi chain reaction plak dah. Sebab itulah aq seboleh-bolehnye tak nak ahli2 persatuan yang aq pimpin sendiri nampak perkare seperti ini terjadi. Ahli boleh kekal atau lari terus disebabkan wujudnye family-oriented / hostile enviroment.

Nampak persamaannya?

Ketiga2 situasi ni point to the same prob; takde unity. Tak kiralah unity antara exco2, antara committee members, lagilah tak mungkin antare exco n members. Aq memang tak boleh nak nafikan, usaha memupuk kesafahaman antare sesama ahli sangatlah sukar. Tak caye? Cubalah join mane2 organization. Tapi ingat, join organization yang dah tahap kritikal perhubungan antare sesama ahli2nyer. Jadilah sebahagian dari exco diorang, tengoklah betapa payahnye nak gerakkan aktiviti persatuan. Ini cakap bukan sebarang cakap, ini cakap melalui pengalaman. Pengalaman dari join 4 persatuan berlainan. Hampir semuanye punyai masalah yang same.

Aq tak boleh nak berikan penyelesaian paling efektif bagi masalah ni, tapi aq boleh kongsi pandangan dan pendapat. Cara yang aq nampak satu je : eratkanlah hubungan antara SEMUA ahli. Bukan pilih nak rapat dengan geng @ puak2 tertentu. Sukar? Memang sukar. Kenapa? Perangai setiap orang berbeza. Aq pon still dalam peringkat percubaan; cube accept seorg tu seadanya. Kite ni manusia, memang banyak je buat salah. Kalau tak pernah buat salah itu sifat nabi namanye. Unity itu penting, bak kate moto kolej aq, SR UNITE!!! Apape pon marilah kite renung2kan, buat iktibar dan tauladan.

Aq doakan persatuan aq tidak ditimpa perkare seperti ini, insyaAllah kekal bersama walau apepon yang musibah yang mendatang.

Amin.

08 April 2010

Access………. Denied!

In 3 characters 
0 orang tak puas hati.

[EDIT 3][FINAL EDIT]/

Ok, ok, ok. Fuh, nampaknye blog ni dah di’unblock’ balik…. tapi aq tetap muyskil…. kenapa la tak pasal2 korang ley block kebanyakkan site yang berkenaan dengan Silat Cekak? Apape pon aq malas nak fikirkan secare sudut negative, aq anggap korang nyer network ader problem. Anggap da setel la, no further issues.

/[EDIT 3]FINAL EDIT]

Tadaaaaaaaaa…. hurm…….  muyskil2…….  denied….??? Bukannye aq letak gamba tak senonoh….. dipenuhi tulisan je kot……….. Pekehal ni???????

Ok, agak2nye ape la yang aq mengarot kat atas ni? Hm….. bukan mengarot…. tapi muyskil kerana perkara yang karot…. (bkn carrot @ cerut @ carut yer..)

Blog nih dan nih dan juga site nih dah tersenarai dalam site-site yang di’block’ @ di’access denied’kn oleh server uitm…. Bak ikot kate seseorang…. MOTEFF!!!???

Sila listkan sebab musabab yang tak berat sebelah kenapa site2 ni jugak yang korang nak block access nyer…. padahal contents nyer bukanlah entertainment @ tak senonoh. Dua daripadanye berkenaan Silat Cekak kot….. ape hal nih? Sabotaj ke? Tak tahulah kalau2 ni gejala sementara je…. TAPI…. aq tetap tak puas hati…. site2 laen yang contents nye bole dikategorikn sbgai ‘RATED M’ dan tak lupa gak ‘RATED R’ still ley access…. tak caye? Jangan ngade2 nak cube, aq sendiri pon maen hentam kromo je cakap site2 tuh tak di block.

Hmmm….. konspirasi???????

Roger n out. Salam….

[EDIT]

Okeh… aq dah try dua cara untuk access balik dua2 blog aq yg di block. Cara yang menjadi aq tak nak citer, nanti diorang block plak  cara tuh. Yang aq boleh citer ialah blog aq tetap tak bole access walaupon aq da tukar url nyer. Hm…. muyskil gak aq kenapa bende ni terjadi… korang block berdasarkan ape? Cookies ke?

Meh kite try clearkan cookies2 tersebot……………

[EDIT] 2nd

Mangsa page terbaru : blog jom silat pon korang block gak…. site ni jadi mangsa gak…

Persoalan paling penting : CAM ADE ORANG SABOTAJ WEBSITE SILAT CEKAK JE…… hmmmmmmmmm……