Teh Proclamation.

Hati Waja. Tendangan Tanpa Bayang. Syahdan. Sompet. Nostalgia, nostalgia.

Teh Herd.

06 March 2010

Hias, kias dan kais

In 3 characters 

Time untuk update post berkaitan tajuk yang pasti akan mentelengkan kepala korang. Kita selongkar dan kupas tajuk di atas mengikot konteks dalam penggunaan bahasa dan interaksi sesame orang dari segi pandangan aq :-

Hias

Dalam percakapan bila kita berhias, bermakne kite cube untuk mencantikkan pertuturan kita. Jadi kita hiaslah dengan macam2 perbendaharaan kata yang boleh memberikan kesedapan kepada orang lain mendengarnye. Yang buruk akan cuba kita indahkan, dan seperti biase ade pro dan kontra (bukannye game contra yang tembak2 tu… ala game tv yang korang maen time kecik2 dulu tu).

Yang baik : kite tutup aib orang, memuji2 keagungan Maha Pencipta dan berberapa lagi.

Yang buruk : kite menipu dengan tidak berkata benar, hanye semate2 menjaga hati orang. Ade situasi yang memang kite menjage hati orang; cth ibu bapa; tapi yang tak sedapnye depan cakap lain blakang cakap lain! Cakap ini buat itu! Bak kate seorang yang aq kenali, kasi potong bagi anjing je la… tak gentleman lansung bile kite bermuke2 nih. Jika korang perhati dengan yang ape yang slalu aq suarakan, ‘kalau ade yang kurang menyenangkan maka suarakanlah teros’. Tak perlu berhias2. Kenape? Satu; buang mase. Dua; aq tak tahu korang ade problem. So, camne nak tolong dan membaik pulih?

Kias

Sangat berkait rapat dengan penghiasan bahase. Oh, sungguh indahnye jika kite memahami makna di sebalik susunan-susunan kiasan tersebot. Penggunaan kias dalam pertuturan sangat bahaya, resultnye hanye ade dua. Tahukah korang bahawe ianye boleh menjadi sindiran; tengok jugak gaye kite berbahase. Kalau niatnye menjatuhkan, make berapilah mereka yang terlibat. Jika betol penggunaan dan carenye, maka mereka malu2 sendiri. Harapnye ade muhasabah diri, termasuk diri ni sendiri. Tapi tak berminat berbincang tentang sindiran, kite bincang mengenai kiasan.

Dah jadi perkare favourite aq, sebab pengaruh dari dua orang berbeza. Satu yang dikenali secare dekat, satu lagi yang dikenali secare jauh. Macam mane pon, bende ni tetap ade pro dan kontra :-

Yang baik : Makne lainnye, cakap bertapis. Bende ni jugak menggalakkan kite berfikir, dan itu yang aq suka. Teguran dilakukan secare halus. Boleh dapat secare direct/personal, atau kadang2 seseorang itu menyampaikan melalui orang lain; biasenye dengan perkare yang lansung tidak berkait. Tapi kedua-dua ini jika kite faham, maka fahamlah. Jadi kite cubalah ubah, jangan wat bodo atau belagak cam kite je yang bagus. Baru2 ni aq agak ‘terkena’, tak pasti memang itu tujuannye atau tidak, tapi camne pon aq tetap faham. Senang citer melalui konsep ambil tahu @ ambil kesah. Konsep ambil kesah tentang perkare yang sepatutnye, lagi2 jika kite belum sampai masa dan tahapnye. Camne aq terkena? Haha, dalam perkare yang aq masih kurang dan daif lagi; adab berguru. Jujur cakap, tak patot aq tanye. Sebenarnye dah tahu, cume ngade2 hari tu nak kepastian. Dan jawapannye tetap same. Hambek ko terkena. Padan muka.

Yang buruk : Orang yang tak berfikir, maka diorang trimalah sebulat2nye. Ade gak yang tertikam teros. Habis injured mati selama2nye. Maka kite tengoklah siapelah yang terkena. Maklumat yang ingin disampaikan tak dapat diproses, terlekat di tahi telinga. Diorang ni pekak agaknye, tak paham bahase. Ataupun memang mengade2? Nak tahu jugak puncanye. Ade jugak yang anggap kite bergurau, maka matilah maklumat disitu. Sume nye jadi remeh-temeh, takde isi.

Kais

Ataupun dalam bahase kolonial, defend (aq tak taw la tepat tak tepat, tapi aq memaksudkan kedue2nye sekali). Bende ni dalam gaya aq berkait rapat dengan kiasan, kerane aq selalu membalas soalan dengan jawapan secare berkias. Kais aq bukan secare sekaligus, tapi one-by-one. Korang bertanye, aq menjawab; secare satu-persatu. Sangat bergune memisahkan masalah dalam persoalan yang ditimbulkan. Dapat menjawab secare sistematik. Kadang2 aq gunekan ape yang korang cakap kat aq ke atas diri korang sendiri. Bile tak tertahan akan ketangkisan kaisan, maka ia jadi serangan. Serangan secare halus. Menusuk kalbu. Bukan menunjuk lagak, tapi itulah kesannya. Tetapi korang berhati-hatilah dengan orang yang menjawab secare berkias; kadang2 diorang memutarbelitkan kebenaran bagi kepentingan sendiri, tapi alhamdulillah aq tak macam tu. Cume ade orang tak puas hati, die salahkan kite menyuruh die membuat sesuatu yang burok. Adus, lagi parah. Takpe, janji kite tahu niat sendiri.

------------------------------------------------

Jadi, itulah sedikit (tak banyak) pandangan dan care aq mengaplikasikan tajuk posting dalam interaksi dan pertuturan seharian aq. Setuju tak setuju, maka lantak korang lah. Boleh je korang ‘suarakan’ komen korang kat blog ni atau kat fb. Mane2 pon aq tak kesah.

Seblom bepisah, ni aq terperah-santan satu kajian dr fadilah kamsah mengenai sifat dan peribadi manusia mengikut bulan kelahiran. Tak pasal2 kluar plak application tu tadi kt fb dan aq layan, so resultnye aq letak kat sini. Komen aq dalam italic.

Chiow, salam.

Kajian tentang sifat dan peribadi manusia mengikut bulan kelahiran

  • Sangat seronok didamping – tidak sama sekali
  • Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki – kemungkinan
  • Agak pendiam kecuali diransang – dahulu, tapi tak setuju part yg blakang tuh
  • Ada harga dan maruah diri - semestinya
  • Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan – benar dan mungkin benar/tidak
  • Mudah dipujuk dan bercakap lurus – pasti? owh hohoho…
  • Sangat menjaga hati orang lain – mencuba, tapi sentiasa tak jadi
  • Sangat peramah - hahahahaha
  • Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya – tidak dan TIDAK
  • Berjiwa sentimental – selalu mengenang yang lalu, so betol gak la
  • Jarang berdendam – jarang, tapi kalau dah… siap ar korang
  • Mudah memaafkan tapi sukar melupakan – bak kate omputih, “i forgive, but i don’t forget”
  • Tidak suka benda remeh-temeh – pastikah sumenye remeh-temeh? kajilah di situ…
  • Membimbing cara fizikal dan mental – physically? yes. mentally? you wish.
  • Sangat peka, caring dan mengasihi serta penyayang – sekali lagi, hahahaha
  • Layanan yang serupa dengan semua orang – dua kategori special yang dapat layanan ‘istimewa’, gedik dan hipokrit
  • Tinggi daya simpati – jika tidak menagih dan meminta-minta
  • Pemerhatian yang tajam – jadi berhati-hatilah dengan pandangan yang diberi
  • Suka menilai orang lain dengan pemerhatian – pekerjaan sepenuh masa
  • Mudah dan rajin belajar – tengok subjek, kalau logik maka rajinlah. kalau hisab, maka kuranglah
  • Suka muhasabah diri - insyaAllah
  • Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama – tepat sekali
  • Suka mendiamkan diri – tengok situasi
  • Suka duduk di rumah – anak jantan yang tak sosial
  • Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan - yezzaaaa
  • Tak agresif kecuali terpaksa – jika diminta, kita memberi
  • Lemah dari segi kesihatan perut – selalu lapar, so agak betol lah
  • Mudah gemuk kawal tak kawal diet – penipuan yang terbesar
  • Minta disayangi – untuk kali ketiga, hahahahaha
  • Mudah terluka hati tapi lambat pulih - untuk kali keempat, hahahahaha
  • Terlalu mengambil berat – maksudnye selalu menimbang berat atas dacing
  • Rajin dalam membuat kerja – sama macam yang kat atas tadi, tengok subjek

No comments: