Teh Proclamation.

Hati Waja. Tendangan Tanpa Bayang. Syahdan. Sompet. Nostalgia, nostalgia.

Teh Herd.

01 March 2010

Orang kecil lagi mentah dalam silat

In 3 characters 

Bahagian 1st – Sejarah aku dalam Silat Cekak

Member silat yang ijazah skali time aq tamatTengah dengar apa yang Abg Mad (Guru Utama Silat Cekak) bicarakan

1  March 2010, maka dengan tarikh ini cukuplah baru setahun aq diijazah-tamatkan dalam Silat Cekak Ustaz Hanafi.

Sahaja2 tak dapat tido, teringat pulak tentang tarikh yang membawa makan… ops, makna besar dalam hidup aq. Apekah yang telah aq accomplish dalam hidup aq semenjak aq join silat ni? Slalu gak aq tertanye2, ape manfaat yang aq dapat untuk diri aq? Ape manfaat yang aq bawak untuk orang lain? Tapi itu sume untuk masa yang lain, sekarang aq just nak kongsi citer camne lah aq ley terjebak dalam silat ni dan camne aq ley kekal sampai sekarang. Dan aq pasti takde sorang pon akan kesah pasal mende yang akan aq citerkan, melainkan korang sume dah dihasut untuk membace nye. Aq ley konfem la, pasti takde orang peduli tapi aq tetap nak tulis gak sebagai catatan sejarah…

Fated day, ijazah asas (21 Julai 2006)

Tarikh keramat 21 Julai 2006 hari Jumaat sewaktu dalam lab bio sdbl (dulu form 4 klas aq memang dalam lab bio aje, takde klas lain yang kosong untuk kitorang sekelas merempat), cikgu mat mod aq Pn Jasimah Rahim (mase itu ‘miss’ lagi… jangan pikir lain, mase tu die dah tunang) dengan secare tiba2 nyer meng’announce’kan sesuatu mase klas terakhir untuk hari tu habis and semorang sudah hampir blah mengkosongkan klas.

“Apekah announcementnye?” korang mungkin bertanye (ngada2 je, tak kan tak boleh agak kalau dah bace tajuk posting ni). Bunyinyer tak lebih tak kurang tak tepat begini lar :-

Ckgu Jas(isimah) : Ade sape2 lagi yang nak masuk silat? Bagi nama kat ckgu, hari ni last.

Aq : (dengan pantas antena telinga aq menerima reception, lalu mulut pon membalas) : Silat, silat ape cikgu? Tak tahu apape pon.

So dengan selambe pon aq pergi ke depan (aq dok paling blakang skali) and terus tanye dengan lebih lanjut pasal silat nih. Aq pon tak tahu kenape tak pasal2 aq nak tanye, padahal sebelum ni tak pernah join apape silat pon. Dulu nak masuk taekwando, termiss plak hari pendaftaran so kensel… time form 2 dlu ade silat gak kat skolah aq, rase2nye silat gayung. Nak join form 3 dah tak dengar citer dah ade ke tak orang mengajar. Last2 lame tebiar hajat tu aq pon teros lupe.

So anyway back to the future, ckgu Jas pon citer la sikit pasal malam tu jugak ade majlis untuk kemasukan ahli2 yang baru nak join silat ni. Kalau aq tak silap yang ckgu aq mention hanye pasal bawak duit rm40 hengget, pakai baju melayu lengkap n tunggu depan gate skolah kol 8 malam. Citer pasal silat ni langsung dier tak cakap, nama silat pon aq tak dibagitaw. Aq tak tahu angin ape yang dah masuk badan aq, dengan tak semena2 aq pon bagi name kat ckgu tersebut.

Conclusion nyer? Malam tu aq datang skolah, tumpang kete ckgu aq and tros grak ke rumah persatuan yang berada kat parit raja. Dak2 klas aq yang bagi nama ramai, last2 aq berdua dengan membe aq klas lain yang datang ijazah malam tu, n namenye Hairi. So bermulalah kisah camne aq ley termasok tak pasal2 dalam silat ni. Plain, simple, takde yang memakse. Balik tido atas kain putih 3 hari beturut2, minggu depannya terus datang training.

First day datang latihan (25 Julai 2006)

Padang hs yang aq jumpe kat wikipedia

Sebabkan peristiwa ni lah aq slalu tegelak sorang2 pasal budak2 baru sekarang. Bila tanye sebab korang tak nak datang latihan korang selalu sangat jawab ‘takde member, tak best’. Tahukah korang dulu aq training tumpang kat skolah orang? Atau lebih tepat lagi pergi high school bp. Kalau member aq tak dapat datang maka gamaknye aq pegi la mengembara ke tempat orang sorang-sorang. Training kat hs slase n rabu malam, start kol 9. Jarak perjalan dari rumah aq ade la dalam 15 minit +- traffic jam anggur. Yang korang ni dok dalam uitm pon malas turun, padahal tempat training dekat dalam uitm jugak. Sedey aq.

First day, hambek ko aq sorang je yang datang, si Hairi ni ingat kan training tak start lagi. Abis kayu aq malam tu dengan takde sape pon yang aq kenal. Dengan menebalkan muke aq join je lah budak2 hs yang alien bagi aq. Membe hs yang aq ingat rupenye ade 2 orang, satu presiden nyer yang-aq-minta-maaf-sangat2-dah-terlupe-name-ko-kalu-ko-ade-terbace-blog-ni-mintak-kenalkan-diri-sekali-lagi dan sorang lagi nasarudin, name glamornye “Nash”. Itupon sebab diorang kenalkan diri diorang, kalu tak memang aq tak berusaha mengenali sesape pon malam tu.

Sekali lagi nak minta maaf, aq terlupe sangat2 name seorang jurulatih ni, die yang ajar aq care menumbuk, kaedah A, B, C dan D hari tu. Setahu aq die dah pindah ke JB, ade mase aq cube trace siapakah gerangan orangnye. Die jugak tegor aq terlampau formal mase latihan. Lepak dulu bro! Heheh, aq ni dulu pemalu orangnye, mesti korang tak kan caye. Lagi satu yang wat aq mati (akal), dah la aku ni kidal, habis diajar tumbuk gune tangan kanan. Cam sotong jadinye. Nak menambahkan power (konnonye, dan aq rase mesti ade antare korang yang wat gak) aq pon tumbuk sambil hentak kaki. Kene tegor lagi skali, paisey nyer…..!!! Esoknye lepas aq dah cakap ngan si Hairi bahwesenye latihan dah start barulah dier turun. So malam tu giliran dier pulak jadi mangsa, keh3. Bak kata en kamal affandi, gelak 3 kali tu tanda orang jahat, so mmg sengaja aq tulis nombor 3.

Minggu kedepanannya aq dah masuk peringkat asas, dimana penuntut diajar untuk mengambil serangan dari bahagian dada, penyawa dan kepala dengan mengaplikasikan kaedah-kaedah yang diajar sebelum ini. So bermulanye pertemuan dengan jurulatih peringkat asas dan jurulatih aq yang kedua, Abang Sudin besame2 pembantunye, Abang Izan.

Sebenarnye tahun 2006 aq sempat training selama-yang-tak-berape-lame 3 minggu sahaje. Last buah yang aq dapat ialah asas Keputusan Sendeng Atas. Kenape 3 minggu je? Sebab da masuk time puase, umat Islam menunaikan tarawikh.

Erk. da kol 4 pagi…jap lagi ade klas calc… so cukop lah disini saje aq menulis, ade mase aq sambung lagi tentang peristiwa ni.

Chow bebeh, salam.

No comments: