Teh Proclamation.

Hati Waja. Tendangan Tanpa Bayang. Syahdan. Sompet. Nostalgia, nostalgia.

Teh Herd.

18 February 2010

Cuti-cuti pon silat gak…

In 3 characters 

So dalam 5 hari aq balik becuti (dari Sabtu pagi lepas sampai la post ni dinaikkan) bersempena dengan raya yang aq tak sambut, sempat la jugak aq menyelitkan aktiviti silat selain daripada membuta sehingga ke tepi hari setiap hari. Jangan salah paham, aq tido lepas subuh so tiada persoalan yang harus ditimbulkan di situ.

Tempat aktiviti aq? Kat sini :-Dalam bahasa penjajah 'Whispers Restaurant'Tempat ape? Tempat makan la, name glamornye Restoran Bisik-Bisik, ade la dalam 5 minit dari rumah aq.

Fikiran korang : “Gile ke ape besilat kat tempat makan?”.

Aku jawab sambil berfikir : Memang gile pon, tapi korang la bukan aq. Bile mase pulak aq kate aq besilat kat sini?

Aq just duduk membuang mase secare berfaedah dengan jurulatih2 silat aq dekat BP, dan bersame dengan tetamu khas dari JB, abang Kamil Daimin. Permulaan citernye, malam tu (hari Isnin) tengah sibuk aq membuat assignment sambil memaki keje yang belambak tak habis2, munculnya name  jurulatih peringkat jatuh aq dulu, abg Naim di caller ringtone… eh, caller id aq. Tengah malam buta aq tulis mende ni memang la banyak kesalahan, malas nak tekan backspace membetulkan kesalahan tersebut so aq tulislah panjang2 explain kat korang.

Anyway, aq dengan gaya macho pon jawab ler tepon (perbualan telah diubahsuai kerana menjaga privacy kedua-dua blah pihak) :-

  • Penerima panggilan : Helo, assalamualaikum w.b.t (aq sebut penuh bukan cakap w, b, t)
  • Pemanggil : (Menjawab salam aq). Free tak? Abg Kamil nak jumpe. Kat restoran bisik-bisik.
  • Penerima : Boleh, tiada masalah. Kejap lagi saya sampai.
  • Penerima bermonolog : Ingat abg Kamil kat aq, terharu pulak rasenya walaupun aq just sempat berbual sikit je dengan dia mase MMN datang UiTM hari tu. Dia ade bagitaw yang rumah mak mertua dia dekat sangat dengan rumah aq. Sekampung aje rupanye.

Selain daripada abg Kamil n abg Naim, ade gak abg Sudin (jurulatih peringkat asas aq) n abg Inspektor (tak pernah training dengan die, tapi ade la beberapa kali gi event same2) di tempat kejadian. Perbincangan malam tu? Tajuk utamanye pasal program besar bulan 10 nanti.

Agenda perbincangan pada malam yang hangat tersebut :

  1. Korang sume kene perhebatkan promosi silat kat tempat korang. Jangan lupe UiTM kene hantar 5 bas wo… Korang wat la senaman beramai-ramai weekend biar orang lain tengok gempak siot, sambli2 selitkan demo kecil-kecilan. Abg Mail dulu sanggup wat demo lakonan kat terminal bas Larkin semata-mata nak promote silat ni, takkan korang xley?
  2. Kepada yang dah tamat (penyelia, jurulatih, pj, pjp, pembantu kelas) korang telah didaftarkan terus kat cawangan induk, so korang tak perlu daftar name under cawangan korang. Tapi kalu korang nak ikot cawangan korang pegi sane sukati korang la. Klu ade membe korang yang da lama tak aktif tapi nak join, mintak die daftar under induk jugak.
  3. Yang takde facebook korang kene wat gak, ini paksaan bukan kerelaan. Join2 la silat cekak johor. N info dari abg Kamil mungkin akan bukak satu lg fb baru, kontinjen Jom Silat Johor. Tak wajib tapi aq wajibkan untuk dak2 UiTM.
  4. Promosi CNI. Tak nak cite panjang.

Bergembiralah, aq ade berita baik untuk korang yang pegi ke program bulan 10 nanti :

  1. Korang kene bayar rm10 tiap-tiap bulan cukup rm80 untuk support tambang bas korang ke sane. Ingat free ke maintainance? So skarang da masuk middle bulan 2, korang dah patut diperas ugut sebanyak rm20.
  2. Yang takde baju tamat kene beli baju tamat, yang tak tamat kene beli baju n seluar silat yang berharga rm30 bagi menyeragamkan pakaian pada hari kejadian.
  3. Kemungkinan besar program ni ditangguh ke mase cuti skolah, sebab tarikh keramat hari kejadian dekat sangat dengan tarikh PMR.

Bersedihlah, kerana aq ade berita buruk untuk korang :

  1. Maintainance bas UiTM memang free pon, ikotkan korang tak perlu bayar apape janji bas tempah awal, tapi bayar tetap bayar. Rm80 ma…
  2. Duit yang rm80 tu kalu tak digunakan bayar tambang bas akan dipulangkan kat korang setelah ditolak beberapa hengget bagi korang makan. Tak pon beli baju n seluar silat dengan duit tu. Ala, bagi korang pakai jugak bukannye buat bungkos nangka.
  3. Sekarang tengah cube mohon untuk dapat surat pelepasan dari Kementerian Pelajaran, kalau dapat kebenaran proceed je.

Berita baik untuk aq dan dak2 yang dok area BP : kelas latihan awam akan dibukak betol2 blakang rumah aq. Ade la dlm 100 meter, kluar pintu belok kanan, belok kanan, belok kanan lagi  dan belok kanan menuju ke atas maka sampai lah. Gembiranya aku tidak terhingga!

Sebar2kan pada yang berkaitan. Kthxbye. Chow.

No comments: